Prosvjed novinara pred ministarstvom kulture: Šutnja je Zlat(k)o

vjestotinjak novinara i aktivista okupilo se na prosvjednoj šetnji od Novinarskog doma do Ministarstva kulture, odakle su zatražili ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog narušavanja medijskih sloboda.

Prosvjed novinara pred ministarstvom kulture (Izvor: Hnd.hr)
Prosvjed novinara pred ministarstvom kulture (Izvor: Hnd.hr)

Novinari su pred Ministartsvom kulture postavili veliki transparent sa člancima iz Opće dekelaracije o ljudskim pravima i Ustava RH, ispred kojeg su simbolično pobacali kemijske olovke, želeći tako ukazati na činjenicu da akutualna vlast pokušava ‘pokopati’ slobode medija i govora.

Aktualna vlast čini sve da bi onemogućila slobodu medija i neovisnost novinarstva, rekao je predsjednik HND-a Saša Leković. “Na sve što smo dosad upozoravali su se Ministarstvo kulture na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, Vlada, Sabor i predsjednica države oglušili pa čak i na međunarodne apele podrške Hrvatskom novinarskom društvu. Stoga smo na ovaj Dan slobode medija odlučili mirnim prosvjedom pokazati da nećemo dopustiti da se vlast, kakva god ona bila, ponaša na ovakav način”, rekao je.

Prosvjed novinara pred ministarstvom kulture (Izvor: Hnd.hr)
Prosvjed novinara pred ministarstvom kulture (Izvor: Hnd.hr)

Prosvjedna povorka krenula je oko 10 sati od Novinarskog doma Savskom ulicom prema Ministarstvu kulture u Runjaninovoj, noseći niz transparenata sa porukama ministru kulture i vladi. “Šutnja je Zlat(k)o”, “Slobodno novinarstvo je nacionalni interes”, “Stop cenzuri – sloboda novinarima”, “Smrt fašizmu, sloboda novinarstvu”, “Uređujte vladu, a ne medije”, “Novinarstvo je pisanje onoga što drugi ne žele objaviti. Sve drugo su odnosi s javnošću”, neke su od poruka s novinarskog prosvjeda.

Novinari su pred ministarstvom postavili dječji šator koji je za vrijeme prosvjeda branitelja u Savskoj kružio društvenim mrežema.

Predsjednik HND-a Saša Leković istaknuo je da je zadovoljan odazovom na prosvjed i potporom HND-u, ali i da među novinarima, posebno onima koji rade na HRT-u, vlada strah te se nisu odazvali zbog straha za egzistenciju.

(Tekst je u cijelosti preuszet s Hnd.hr / autorica: Ema Tarabochia)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X