Prva žrtva nove PDV politike – otkazan Burning Sea Festival

Najveći metal festival u Hrvatskoj Burning sea festival, koji se trebao održati od 5. do. 8. lipnja u Zadru i koji je trebao okupiti stotinjak stranih i domaćih metal grupa, među kojima i velika svjetska metal imena je otkazan zbog promjene porezne stope na ulaznice.

Jedan od headlinera festivala trebao je biti King Diamond (Foto: Wikipedia)

Naime, Vlada Republike Hrvatske je odlučila da od ove godine i udruge moraju plaćati PDV od 25% na prodaju ulaznica. Do sada su sve kalkulacije organizatora (uključujući i Metalfest 2012) bile utemeljene na PDV-u 0%, kao što je to bilo naznačeno i na ulaznicama. Prije nekoliko dana je organizator primio obavijest iz Poreznog ureda o tim promjenama.
Organizator izjavljuje da su na žalost, zbog okolnosti na koje ne mogu utjecati, prisiljeni otkazati ovogodišnji Burning sea festival, iako je prodaja ulaznica bila bolja nego na prošlogodišnjem Metalfestu, a čiji je Burning sea trebao biti ovogodišnji nastavak.

Unatoč svim nastojanjima organizator nije u stanju pokriti novoutvrđenu stopu PDV-a te ne vidi nijedan način na koji bi, u skladu s novim zakonom, ovogodišnji Burning sea festival uspjeli ostvariti profitabilnim – čak niti u slučaju da potpuno rasprodaju festival.
U ovako kratkom vremenu organizator nije u mogućnosti pronaći dovoljno velikog investitora/sponzora a, bez velikih sponzora ili investitora je nemoguće održati festival bez ogromnih gubitaka i dugoročnih posljedica.

Ovim otkazivanjem se organizator pridružuje protestu kojeg je pokrenuo HGU u cilju smanjenja stope PDV-a, predlažući snižavanje stope PDV-a na ulaznice za koncerte na nivo porezne stope kino ulaznica. Nadamo se da Hrvatska ipak neće ostati europska država s najvećim PDV-om na koncertne ulaznice i da će se iduće godine moći održati Burning sea festival. Usporedbe radi Njemačka ima 7%, Slovenija 8,5%, a Austrija 9% PDV na koncertne ulaznice, a pored toga su to zemlje sa puno boljom ekonomskom situacijom u odnosu na Hrvatsku, gdje je pod ovakvim uvjetima gotovo nemoguće organizirat koncerte bez gubitaka.

Svima koji su kupili ulaznice za Burning Sea festival će novac biti vraćen na prodajnim mjestima gdje su ulaznice bile kupljene. Molimo kupce da kontaktiraju prodajna mjesta, a ako je ulaznica kuplejna u sklopu  „fan paketa“ organitzator javlja da možete zadržati majicu festivala. Također ulaznica za Burning sea vrijedi kao ulaznica za Metaldays festival koji će se održati od 21. do 27. srpnja u slovenskom Tolminu.

Organizator javlja da su svjesni da će ovim otkazivanjem vjerna metal publika biti razočarana, stoga su odlučili ponuditi opciju da ipak uživate u svojem metal odmoru. Naime, sve Burning sea ulaznice možete zamijeniti za ulaznice Metaldays festivala bez nadoplate. Sve što morate napraviti je donijeti važeću ulaznicu za Burning sea festival u Metaldays „box office“ na Metaldays festivalu.Neki bandovi koji su trebali nastupiti na Burning sea festivalu će biti prebačeni na Metaldays festival u Tolminu, a ostalima će se pokušati organizirati back-up koncerti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X