Prvi Hrvati u 3D filmskoj zemlji čudesa

U Zagrebu je otvorena IMAX kino dvorana s jednim od tri najveća filmska platna u Europi veličine 333 kvadrata. Sve za potpuni ugođaj gledanja trodimenzionalnih projekcija.

  •  
  •  
Red pred dvoranom prvog hrvatskog Imaxa (Foto: Walter Thompson)

Još jedno čudo moderne tehnologije došlo je u naše krajeve, što u ova uzburkana vremena nekima pruža dovoljno utjehe da se približavamo nedosanjanome zapadu. Sagrađena je prva IMAX kino dvorana u sklopu shopping centra ‘Arena’ na zagrebačkom Laništu. Na prvoj probnoj projekciji u četvrtak popodne vladala je prilična gužva, a među zainteresiranima okupio se solidan broj domaćih filmaša, i medijskih lica čiji rad je vezan uz film.

Projekcija četrdesetpetominutnog dokumentarnog filma “Hubble” o teleskopu smještenom u Zemljinoj orbiti kasnila je četrdeset pet minuta jer su kino operateri u dvorani htjeli na novi 3D format prebaciti još nekoliko filmskih foršpana, ali se na kraju to pokazalo neuspješnim. No kod većine je znatiželja za ulaskom u dvoranu prevladala eventualnu zlovolju, a možda su se mnogi ravnali po onoj staroj da se prvi mačići bacaju u vodu ili pak da kod nas stvari ne funkcioniraju uvijek onako kako je predviđeno. Na posljetku vrata dvorane su se otvorila i prvi Hrvati su nahrupili u filmsku 3D ‘zemlju čudesa’.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NvlbAItBdK4[/youtube]

Prvi dojam koji se dobiva po ulasku u high tech dvoranu jest da se svakako ne radi o kinima na koje smo navikli. Gledalište je složeno na strmoj kosini tako da svaki gledatelj u svojoj udobnoj i širokoj fotelji ima osjećaj da je sam, a zbog velike strmine u pogledu na platno ne bi zasmetalo ni da Marge Simpson sjedne ispred vas sa svojom punđom. Samo platno je pak zastrašujuće veličine. Točno 333 kvadratna metra sivog (ne bijelog) zida za prikazivanje budi osjećaj kako su ljudske oči potpuno nemoćne vizualno upiti svaki detalj projekcije koja slijedi. U prilog toj vrsti straha išla je i činjenica da je riječ o jednom od tri najveća IMAX platna u Europi.

Nije ovo nikakav promotivni tekst, ali impozantnosti cijelog prostora koji je napravljen isključivo za ispoljavanje zadovoljštine gledanja 3D projekcija je neupitna. Nakon stavljanja 3D naočala koje su velike poput maske za ronjenje i gledanja trailera filmova koji uskoro dolaze pokazalo se kako veličina platna u kombinaciji s naočalama pruža potpuni ugođaj trodimenzionalne projekcije koja nije naporna za praćenje.

Prizor iz filma 'Hubble' (Foto: Blitz.hr)

No gušt projekcije dokumentarnog filma ‘Hubble’ poremetila je nepotrebna sinkronizacija na hrvatski jezik. Nije bio problem u angažiranju naratora koliko u angažiranju domaćih glumaca koji su sinkronizirali verbalnu komunikaciju pravih astronauta u filmu, pa čak i pozadinskih glasova poput informacijskih poruka koje su se čule s razglasa u Cape Canaveralu na Floridi odakle počinje svaka američka svemirska misija. A na to se teško bilo prilagoditi iz gledateljskog stolca, čak i kad je IMAX u pitanju. >>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X