Radiohead ‘From The Basement’ – ključ Kralja limbova

Dokumentarni film Nigela Godricha nudi dimenziju nakon koje će mnogi promijeniti svoje mišljenje o albumu „The King Of Limbs“.

Radiohead ‘From The Basement’

Za „In Rainbows“ su odmah po objavljivanju počele pljuštati pohvale i kritike i publike. Stavljen je na istu razinu važnosti s „Kid A“ i „Ok Computer“ (ovisno o tome koliko je tko naklonjen jednom ili drugom albumu, a u tu temu ovog puta je bolje ne ulaziti). No posljednji „The King Of Limbs“ je obožavatelje podijelio na način kako je to učinio „Hail To The Thief“  2003. godine. U velikom broju slučajeva suzdržanost je bila glavna karakteristika recenzija albuma „The King Of Limbs“.

Bio je potpuno drukčiji od „In Rainbowsa“ i to je kod nekih stvaralo pomutnju, a onda se pojavila priča (ili glasina) kako je riječ o „albumu s ključem“ i kako se ključ može očekivati na drugom dijelu albuma koji je navodno Radiohead snimio i sakrio i kako se samo čeka pravi trenutak da isti ugleda svjetlo dana i da kao karika koja nedostaje upotpuni „The King Of Limbs“ slagalicu.

Bend je tu teoriju nekoliko puta jasno demantirao, a jedini bonus koji se pojavio bile su pjesma „Staircase“ i „Daliy Mail“. „Staircase“ je u video obliku krajem lipnja promovirala film „From The Basement“ producenta Nigela Godricha koji je 1. srpnja premijerno pušten na BBC Worldwideu. I to je bilo sve.

Jednosatni dokumentarni film „From The Basement“ uploadan je ovih dana na YouTube i već nakon prvog gledanja se može zaključiti kako je on skriveni ključ za otključavanje brave „The King Of The Limbs“. Autori filma su pored Nigela Godricha i Grant Gee i Dilly Gent. Majstorsko poigravanje kamerom i biranje neobičnih kadrova pridonijeli su da dokumentarna snimka sessiona Radioheada dobije još jednu dimenziju stvarnosti – snimanjem zanimljivih sitnih i naizgled nebitnih detalja po studiju jače su prenijeli na gledatelje efekt zajedničkog boravka u prostoru s grupom.

Potpuno plastično i bez ikakvih efekata dokumentirana je emocija cijelog benda tijekom sessiona, a posebno pjevača Thoma Yorkea, odnosno njegovu opčinjenost ritmom i mantričku rasplesanost uz brže izvedbe, što mu nimalo nije otežalo vokalnu izvedbu tijekom cijelog sessiona na kojem je izvedeno svih osam pjesama s „The King Of The Limbs“ albuma, kao i dva spomenuta bonusa „Daily Mail“ i „Staircase“.

Ključ koji otključava „misterij“ posljednjeg albuma je jazzerski pristup materijalu od strane benda i gostiju i to je ono što film Nigela Godricha jasno prikazuje. Dakle nema tu dugotrajnog (i oku nezanimljivog) sjedenja u studiju i promišljanja koji efekt gdje uključiti i time pružanja slike da je kojim slučajem „The King Of The Limbs“ materijal koji je nastao u „anorganskim“ uvjetima i da ga bend nikada nije zajednički odsvirao. Upravo suprotno, cijeli album je itekako podatan za sviranja i Radiohead je plastično i dokazao da je i tako nastao, tijekom sessiona.

Radiohead pjesme gradi poput jazz izvođača, postepeno i s dovoljno prostora za iskazivanje svakog člana, a karakteristika svih pjesama osim posljednje balade „Give Up The Ghost“ je zajedničko mantričko pulsiranje cijelog benda koji doslovce u zajedničkom osjećanju glazbenog ozračja iz početne nesinkroniziranosti i traženja se sa svakim taktom sve više diše jednakim ritmom i teži krešendu čija kuminacija proizvodi čisti mojo. U cijelom tom zajedničkom proživljavanju glazbe, bendu je naizgled potpuno nebitno koji glazbeni stil okrzne na putu ili ga u potpunosti iskoristi, da bi već na idućoj pjesmi na sličan način ušao u nešto drugo.

Uz ovaj session se može i plesati, a može se hipnotički buljiti u njega i pustiti mozak da pluta na vibracijama koje emitira.

Samo se nadamo da je sve ovo uistinu u funkciji predigre za predstojeću turneju. U stvari „From The Basement“ je predigra koja izaziva orgazam, jer Radiohead dokazuje da je uistinu jedan od najboljih bendova na svijetu obzirom na razinu mentalne povezanosti članova grupe i kvalitetu njihove međusobne komunikacije kroz muziciranje.

Najbolje je za kraj citirati osobu potpisanu kao AnOriginalPenguin koja je ostavila post ispod Godrichovog dokumentarca na YouTubeu: I sedmog dana Bog stvori Radiohead!

Ocjena: 10/10

(Radiohead /Nigel Godrich / BBC Worldwide, 2011.)

Pogledaje “From The Basement”:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=192MiKNk03c[/youtube]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X