Radiohead ‘From The Basement’ – ključ Kralja limbova

Dokumentarni film Nigela Godricha nudi dimenziju nakon koje će mnogi promijeniti svoje mišljenje o albumu „The King Of Limbs“.

Radiohead ‘From The Basement’

Za „In Rainbows“ su odmah po objavljivanju počele pljuštati pohvale i kritike i publike. Stavljen je na istu razinu važnosti s „Kid A“ i „Ok Computer“ (ovisno o tome koliko je tko naklonjen jednom ili drugom albumu, a u tu temu ovog puta je bolje ne ulaziti). No posljednji „The King Of Limbs“ je obožavatelje podijelio na način kako je to učinio „Hail To The Thief“  2003. godine. U velikom broju slučajeva suzdržanost je bila glavna karakteristika recenzija albuma „The King Of Limbs“.

Bio je potpuno drukčiji od „In Rainbowsa“ i to je kod nekih stvaralo pomutnju, a onda se pojavila priča (ili glasina) kako je riječ o „albumu s ključem“ i kako se ključ može očekivati na drugom dijelu albuma koji je navodno Radiohead snimio i sakrio i kako se samo čeka pravi trenutak da isti ugleda svjetlo dana i da kao karika koja nedostaje upotpuni „The King Of Limbs“ slagalicu.

Bend je tu teoriju nekoliko puta jasno demantirao, a jedini bonus koji se pojavio bile su pjesma „Staircase“ i „Daliy Mail“. „Staircase“ je u video obliku krajem lipnja promovirala film „From The Basement“ producenta Nigela Godricha koji je 1. srpnja premijerno pušten na BBC Worldwideu. I to je bilo sve.

Jednosatni dokumentarni film „From The Basement“ uploadan je ovih dana na YouTube i već nakon prvog gledanja se može zaključiti kako je on skriveni ključ za otključavanje brave „The King Of The Limbs“. Autori filma su pored Nigela Godricha i Grant Gee i Dilly Gent. Majstorsko poigravanje kamerom i biranje neobičnih kadrova pridonijeli su da dokumentarna snimka sessiona Radioheada dobije još jednu dimenziju stvarnosti – snimanjem zanimljivih sitnih i naizgled nebitnih detalja po studiju jače su prenijeli na gledatelje efekt zajedničkog boravka u prostoru s grupom.

Potpuno plastično i bez ikakvih efekata dokumentirana je emocija cijelog benda tijekom sessiona, a posebno pjevača Thoma Yorkea, odnosno njegovu opčinjenost ritmom i mantričku rasplesanost uz brže izvedbe, što mu nimalo nije otežalo vokalnu izvedbu tijekom cijelog sessiona na kojem je izvedeno svih osam pjesama s „The King Of The Limbs“ albuma, kao i dva spomenuta bonusa „Daily Mail“ i „Staircase“.

Ključ koji otključava „misterij“ posljednjeg albuma je jazzerski pristup materijalu od strane benda i gostiju i to je ono što film Nigela Godricha jasno prikazuje. Dakle nema tu dugotrajnog (i oku nezanimljivog) sjedenja u studiju i promišljanja koji efekt gdje uključiti i time pružanja slike da je kojim slučajem „The King Of The Limbs“ materijal koji je nastao u „anorganskim“ uvjetima i da ga bend nikada nije zajednički odsvirao. Upravo suprotno, cijeli album je itekako podatan za sviranja i Radiohead je plastično i dokazao da je i tako nastao, tijekom sessiona.

Radiohead pjesme gradi poput jazz izvođača, postepeno i s dovoljno prostora za iskazivanje svakog člana, a karakteristika svih pjesama osim posljednje balade „Give Up The Ghost“ je zajedničko mantričko pulsiranje cijelog benda koji doslovce u zajedničkom osjećanju glazbenog ozračja iz početne nesinkroniziranosti i traženja se sa svakim taktom sve više diše jednakim ritmom i teži krešendu čija kuminacija proizvodi čisti mojo. U cijelom tom zajedničkom proživljavanju glazbe, bendu je naizgled potpuno nebitno koji glazbeni stil okrzne na putu ili ga u potpunosti iskoristi, da bi već na idućoj pjesmi na sličan način ušao u nešto drugo.

Uz ovaj session se može i plesati, a može se hipnotički buljiti u njega i pustiti mozak da pluta na vibracijama koje emitira.

Samo se nadamo da je sve ovo uistinu u funkciji predigre za predstojeću turneju. U stvari „From The Basement“ je predigra koja izaziva orgazam, jer Radiohead dokazuje da je uistinu jedan od najboljih bendova na svijetu obzirom na razinu mentalne povezanosti članova grupe i kvalitetu njihove međusobne komunikacije kroz muziciranje.

Najbolje je za kraj citirati osobu potpisanu kao AnOriginalPenguin koja je ostavila post ispod Godrichovog dokumentarca na YouTubeu: I sedmog dana Bog stvori Radiohead!

Ocjena: 10/10

(Radiohead /Nigel Godrich / BBC Worldwide, 2011.)

Pogledaje “From The Basement”:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=192MiKNk03c[/youtube]

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X