Radiohead se sprema tužiti Lanu Del Rey zbog plagiranja pjesme ‘Creep’

Riječ je pjesmi ‘Get Free’, a Lana Del Rey ističe kako uopće nije bila inspirarana pjesmom Radioheada.

Lana Del Rey (Foto: Wikipedia)

Britanski mediji bruje o tužbi koju Radiohead priprema protiv američke pjevačice Lane Del Rey. Pravni predstavnici grupe pak ne žele s ničim ići u javnost po tom pitanju jer su se navodno spremali ponuditi nagodbu i cijelu stvar riješiti izvan sudnice, no sama pjevačica se oglasila na svom Twitteru i izjavila kako će cijela stvar zasigurno završiti na sudu.

“Priča o tužbi je istinita”, napisala je Lana Del Rey i obrazložila svoju situaciju u nastavku: “Iako moja pjesma nimalo nije bila inspirirana pjesmom “Creep”, Radiohead vjeruje da jest i traži 100 % publishing prava. Ja sam im ponudila 40 posto od publishinga za zadnjih nekoliko mjeseci, ali oni prihvaćaju samo stopostotni iznos.”

Obzirom da nagdba nije moguća, Lana Del Rey i Radiohead će ući u parnicu.

Zanimljivo je da se sam Radiohead  suočio sa sličnim pravnim radnjama nad njihovim prodornim singlom iz 1992. godine, budući da je bend za “Creep” dao dio za učesništvo za pisanje pjesme s debitanstskog albuma “Pablo Honey” Albertu Hammondu i Mikeu Hazlewoodu, inače autorima hita “The Air That I Breathe” grupe Hollies. Nakon što je Radiohead priznao sličnosti između strukture melodije i akorda dviju pjesama, tužba je riješena izvan suda, a bend je dao postotak od pjesme Hammondu i Hazlewoodu.

Usporedite “Creep” i “Get Free”:

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X