Rambo Amadeus u Saxu – ‘Svjetski mega car’ je gol

Rambo voli Sax i Sax voli Ramba, u subotu je nastavljen niz čestih gostovanja najpoznatijrg crnogorskog rockera u Klubu hrvatskih glazbenika. Ali…

Rambo Amadeus u Saxu, 16. 04. 2016. (Foto: Izidor Tačković)

Problem Saxa je taj što je riječ o bircu koji se svako toliko pretvara u “klub” u kojemu nastupaju zvijezde spremne puniti i mnogostruko veće prostore, pa su tako koncerte u Saxu nizali svi od Pipsa (tri dana zaredom), preko Pušenja do Jonathana. No, unatoč tome, Sax ostaje i dalje prostorno birtijom, a na velikim koncertima dobiva se dojam sličan koncertima u diskotekama diljem Hrvatske devedesetih, ambijentom i zvukom. Turobno. A cijene ulaznica za te koncerte su redovno previsoke, a i pivo je skuplje nego u drugim klubovima.

Problem Ramba Amadeusa je pak druge prirode. Iz svakog njegovog intervjua razvidno je da je riječ o iznimno inteligentnom umjetniku sa dubinskim uvidom u stanje stvari koje ga okružuju, pa je stoga pomalo neshvatljivo kako lik tolikog znanja u četvrt stoljeća karijere nije uspio napraviti stvari koje su išta više od poluinteligentne zajebancije poput “Čobane, vrati se”, ili odioza poput naslovne pjesme novoga albuma “Vrh dna” ili downright kretenluka poput “Kurac pička govno sisa”.

Ali, svi kažu da se Ramba treba vidjeti uživo. Istina, šilje on i njegovi Winnetoui pristojan jazz fusion, ali realno u Zagrebu trenutno djeluje barem pet bendova koji u tom žanru zvuče uvjerljivije od njih. No, kako bilo, to je svakako najjača strana nastupa gospodina Pušića, koji se priključuje što više-manje vrijednim gitarskim intervencijama, što recitiranjem svojih pošalica, kakve već jesu.

Bendu su se sinoć pridružila dodatna dvojica Winnetoua u puhačkoj sekciji, čiji je doprinos ovaj koncert činio različitim u odnosu na prethodne, kao i činjenica da je predstavljen materijal sa spomenute nove ploče “Vrh dna”.

Rambo Amadeus vrlo je utjecajan glazbenik, nije to sigurno bez vraga. Ali u subotu na nastupu u Saxu cijela stvar djelovala je isforsirano i umorno i, koliko god se gomila zadovoljnih posjetitelja ne slagala s time, sasvim sigurno bilo je mjesta i koncerata u Zagrebu gdje ste mogli naći bolji provod i zabavu.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh