Ramirez – Oni se kao vole?

Nije ih bilo dvije godine. Promocija novog albuma trebala je biti ‘povratak u sedlu’, no ishod je ostao ‘izgubljen u prijevodu’.

U prenesenom značenju ta veza može predstavljati odnose u bendu. U toj frustraciji su se lako mogli prepoznati svi članovi benda i u njoj dati nešto više. Možda i nesvjesno. Ujedno se radi o najboljoj pjesmi na albumu (što god bend odabrao za nastupni singl), a time i o potencijalno najkarizmatičnijem momentu na koncert u ovom trenutku.

Da je u gomili disco beat poskočica s novog albuma samo ta pjesma “zaorala brazdu” kako treba u subotu na koncertu u Saxu, Ramirez bi se pokazao kao bend koji svoje nedostatke zna pretvoriti u vrline. To se nije dogodilo. Aljoša nije imao lucidnost kao na snimci, dapače mučio se i s falsetima, gitara nije grmjela, dok se novi basist Tomislav Šušak pred kraj pjesme pogubio u harmonijskom nizu. Umjesto da su zakucali, oni su fejkali, kako to Aljoša voli reći.

Grupi se na bini pridružio i bivši basist Ozren Ratković (Foto: Menart)

Treba nadodati da su nove pjesme dizajnirane kao “dizalice” također proizvele slab učinak u usporedbi sa starijim opusom u kojem Ramirez nije bio toliko otvoreno opijen zvukom osamdesetih, koji sad u suton nostalgije za glazbom tog desetljeća prošlog stoljeća upravo gura u prvi plan. Još jedan negativni aspekt nastupa bila je i dvadeset minutna pauza usred koncerta, jer su to, eto, pravila kuće koja ne smije prekršiti ni etablirani bend s četiri studijska albuma u situaciji kad nakon dvije godine svira na domaćem terenu i uz to promovira novi album.

Ako je to realna vrijednost Ramireza u ovom trenutku onda je kriza benda puno dublja nego što se to isprva čini. U krajnjem slučaju bilo bi lijepo povjerovati da će pjesme s albuma “Svijet je lijep” preko medija utrti put ka (uvjetno rečeno) hrvatskom mainstreamu, obzirom da ono što se sada smatra mainstreamom se ne može smatrati glazbom. Ali to su tlapnje. Što prije dečki iz Ramireza to shvate, prije će se vratiti kvalitetnoj poetici, ili…

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X