Rammstein ‘Made In Germany’ – snažni kao njemačka privreda

15 godina – 15 hitova plus jedna nova pjesma. Najpopularniji njemački bend kompilacijom je proslavio dekadu i pol adrenalinskog i provokativnog glazbenog rada.

Rammstein 'Made In Germany'

Kako ide njemačkim tanz metalcima Rammstein? Ide im kao i ostatku njemačke privrede u ova recesijska vremena – odlično! Što god napravili, svoje vjerne fanove ne mogu iznevjeriti. Uostalom oni su jedini strani glazbenici koji su u kratkom periodu dvaput nastupili u zagrebačkoj areni. A to nije mala stvar za naše domaće prilike. Napunili je i svaki put i oduševili visinom decibela i napravljenim showom koji je uvijek vatreni koktel gigerovske scenografije, langovskog futurizma i teatralne zajebancije (koju mnogi ne poklonici drže bizarnom). Ali ne poklonike se uostalom i ne pita.

Uglavnom njemačka glazbena mašina, pouzdana kao i izdržljivi motori negdašnjih popularnih njemačkih Buba zaokružila je 15 godina uspješnog rada kompilacijom znakovita naziva „Made In Germany“. U live izdanju je to Rammstein više-manje odlično napravio posljednjim DVD+CD izdanjem „Völkerball“ iz 2006. godine. „Made In Germany“ je bogatiji za „Pussy“ i „Haifisch“, tj. pjesme s posljednjeg studijskog albuma „Liebe ist für alle da“ i za „Mein Land“, jedinu novu snimljenu pjesmu posebno za ovu priliku. Glazbena tema pjesme „Mein Land“ koketira sa zvukom Orijenta koji je u kombinaciji s poznatim aranžmanom metal koračnice – pravi zvuk današnje Njemačke.

Sam naslov kompilacije se isto tako može promatrati kao specifični rammsteinovski humor, koji bi imao sasvim drugačije značenje prije dvadesetak godina kad su oni stariji uglavnom na svakom vrijednijem predmetu koji su posjedovali imali otisnute riječi Made In Germany. Danas kad su tri najpopularnije riječi na svijetu „Made In China“, Rammsteinova Made In Germany ironija čini se adresiranom na pravo mjesto i odnosi se na pohlepnu  glupost Zapada. Zapada koji je Dalekom istoku dao ključeve svog napretka i zauzvrat dobio lumpen proleterijat u svom dvorištu.

Sigurni i provjereni hitoidni niz od 16 pjesama na „Made In Germany“ započinju adrenalinske „Engel“ i „Links 2 3 4“, a završavaju je koncertne himne „Sonne“ i „Ohne Dich“ da bi ritam na samom kraju potegnula „Mein Land“. Korektan presjek bez imalo iznenađenja. Članovi Rammsteina jako dobro znaju što obožavatelji očekuju, a oni se pobrinu da to na kraju i dobiju. Tu skladnu simbiozu teško da i u daljoj budućnosti može išta ugroziti.

Ocjena: 8/10

(Universal Music, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X