Reakcija Dubioza kolektiva na tekst objavljen u Jutarnjem listu

Članovi Dubioza kolektiv objavili su na svom službenom Facebook profilu otvoreno pismo koje je vezano za tekst iz Jutarnjeg lista u kojem ih se navodi u kontekstu prošlotjednih uličnih prosvjeda diljem Bosne i Hercegovine. Otvreno pismo objavljujemo u cijelosti.

Dubioza kolektiv na Exitu (Foto: Exit)

“U prvim danima nasilnih prosvjeda u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Bihaću i Mostaru hrvatski su internetski portali krajnje lijevog usmjerenja naprosto vrvjeli člancima podrške socijalnom buntu u Bosni i Hercegovini. Stvarao se dojam da je poruka koju svjetski poznati reggae-ska-punk bend iz Zenice Dubioza kolektiv zadnjih šest godina sa svojih albuma šalje domaćoj i stranoj javnosti napokon dospio do građana BiH i da je u susjednoj državi na djelu stvaranje nekog sasvim novog postnacionalnog bosanskog identiteta koji će ujediniti pripadnike sva tri konstitutivna naroda i okrenuti ih protiv njihovih stvarnih neprijatelja – političke elite stasale na Daytonskom ugovoru. No, kao što je sastav Dubioze kolektiv dominantno bošnjački, tako su se i prošlotjedni prosvjedi odvijali isključivo u dominantni bošnjačkim gradovima i kantonima (u podijeljenom Mostaru u njima su sudjelovali gotovo isključivo Bošnjaci iz istočnog dijela grada), dok su srpski entitet i hrvatski krajevi Federacije BiH uglavnom ostajali nijemi promatrači zbivanja.” – Janko Bekić u Jutarnjem listu.

Ponukani vašim tekstom došli smo na ideju da osnujemo još dva benda Dubioza kolektiv koji će biti popunjeni članovima iz adekvatnih dominatnih etničkih skupina na odgovarajućim teritorijama. Možda bi se onda bolje uklopili u vaš fašistički svjetonazor u kojem je etnički predznak važniji od sadržaja.

Dubioza kolektiv može biti sve samo ne “dominantno bošnjački”, “dominantno hrvatski” ili “dominantno srpski” bend ali nam se čini da su stavovi iznešeni u vašem tekstu dominantno šupački.

Mi kao ljudi prosto ne prihvatamo takvo prebrojavanja krvnih zrnaca. Ako ćemo već ići u detalje, na nedavno održanom popisu stanovništva, niti jedan od članova benda se nije izjasnio kao Bošnjak. Dragi autore, možda će vas šokirati činjenica da se u našim redovima ima čak i jedan član iz Srbije koji svira saksofon.

Vi i vaši istomišljenici iz medija neprekidno pokušavate umanjiti socijalni i nad-etnički karakter nezadovoljstva građana i umjesto toga pokušavate u prvi plan staviti nepostojeći međunacionalni sukob i zaštitu “nacionalnih interesa” pojedinih etničkih grupa. Zaboravljate da je gladan Srbin, Hrvat, Bošnjak ili Ostali prije svega osoba praznog želuca, a tek nakon toga pripadnih nekog od konstitutivnih (ili nekonstitutivnih) naroda.

Jedna od rijetkih stvari oko kojih se BiH političke elite savršeno slažu je da državana imovina koja vrijedi (telekomi, energetski sektor itd) treba biti prodata. Kada se sve što vrijedi rasproda, narodi koji žive u BiH bez obzira na ustavni poredak i etničku pripadnost će konačno imati punu ravnopravnost. Ravnopravno će naslijediti dugove koje će otplaćivati MMF-u i podjednake rupe u stomacima.

Često smo u Hrvatskoj i ono što i vidimo i čujemo od naših prijatelja je da su i kod vas stomaci dominantno prazni, da su plate dominantno male, da su političari dominantno korumpirani i da vrlo skoro možete očekivati dominantno hrvatske prosvjede.

Dubioza kolektiv

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X