Reizdaje se glazbeni opus Yoko Ono

Secretly Canadian u suradnji s Chimera Music objavit će kompletnu diskografiju Yoko Ono od 1968. do 1985. godine., od početka ljubavi i suradnje s Johnom Lennonom.

Yoko Ono
Yoko Ono

Reizdanje diskografije Yoko Ono sadržavat će jedanaest studijskih albuma, a fokus će biti na rekonstrukciji originalnog vinilnog pakiranja, remasteriranju audio snimki i brižnom sakupljanju arhivskih, dosad neviđenih fotografija iz ovog perioda. Osim na vinilu, svaki će album po prvi put postati dostupan i u digitalnom formatu.

Ponovno predstavljanje ove velike umjetnice i Lennonove muze svjetskoj javnosti započet će albumima “Unfinished Music No. 1: Two Virgins” iz 1968., “Unfinished Music No. 2: Life With Lions” i “Plastic Ono Band” iz 1970. Sva će tri albuma biti objavljena 11. studenog, a ostali će sukcesivno biti izdavani tijekom 2017.

John Lennon and Yoko Ono – Unfinished Music No. 1: Two Virgins: Ispada da je sam zvuk zaljubljivanja jednako tako apstraktan, subjektivan i pun loopa kao i sam koncept zaljubljivanja. Album “Two Virgins” neobična je i zanimljiva suita o zaljubljivanju legendarnih ljubavnika pop-kulture, Yoko Ono i Johna Lennona, dokument zaljubljivanja ovog para, rođen istovremeno kad i njihova ljubav, u realnom vremenu. Snimljen je tijekom jednog proljetnog vikenda 1968. na Lennonovom imanju u Kenwoodu. Na ploči se čuju udaljeni razgovori, koraci, komično ulaženje u uloge ovih ljubavnika, smijeh, ptičji pjev, i klavir. Pjesme su smiješne, razdvojene, vesele, pune basa i ljubavnih uzdaha; to je svoje ljudi koji se nasmijavaju, koji pokušavaju inenaditi jedno drugo, koji se duboko zaljubljuju jedno u drugo. Lennon se igra s loopovima i delayom, dok Yoko Ono uvježbava ekspresionističku vokalizaciju. Gotovo da se mogu čuti vino i dim. Na ovom će se izdanju naći i “Remember Love” koja se nije našla u originalnom izdanju.

John Lennon and Yoko Ono – Unfinished Music No. 2: Life With The Lions: Ako je “Two Virgins”ekstatična razmjena prvih poljubaca između najčuvenijeg ljubavnog para pop-kulture, onda je album “Life With Lions” zvuk pečačenja ove ljubavi kao nečeg neprobojnog i bezvremenog. Na ovome se albumu slušatelj može zateći kako shvaća da je ovo puno više od glazbene suradnje, deklaracija o tome kako je “njihov život je njihova ljubav je njihova umjetnost”. Kolekcija započinje komadom improvizirane muzike. Čitava je B strana snimljena u londonskoj Queen Charlotte Hospital gdje je Yoko Ono zaprimljena zbog komplikacija u trudnoći, što je završilo gubitkom djeteta, John ono Lennon II. Na coveru albuma je fotografija iscrpljenih Yoko Ono u bolničkom krevetu i Jona Lennona u vreći za spavanje rasprostrtoj na podu pored. U reizdanju će se na ploči naći i pjesma Yoko Ono “Song for John” koje također nije bilo u originalnom izdanju.

Yoko Ono Plastic Ono Band: Na ovom se dugo očekivanom vinilnom reizdanju nalaze svi elementi classis rock nostalgičnog tripa. Na njemu sviraju Yoko Ono, John Lennon, Ringo Starr, Klaus Voorman i legenda free jazza, Ornette Coleman. Ovaj je album, objavljen 1970., utjecao na pristup mnogih muzičara kroz desetljeća, a svejedno i nakon 45 godina zvuči moderno i svježe. Yoko Ono/Plastic Ono Band nisu samo predvidjeli križanje avangarde i rocka koje se dogodilo krajem toga desetljeća, oni zvuče točno onako kako to presjecanje žanrova zvuči danas. Na ovom će se reizdanju naći nekoliko pjesama kojih nije bilo u originalnom izdanju, poput “Open Your Box,” “Something More Abstract,” “Why (Extended Version)” i “The South Wind”.

Ostatak diskografije koja će biti objavljena tijekom 2017. :

Fly (1971)
Approximately Infinite Universe (1973)
Feeling the Space (1973)
A Story (recorded in 1974, released as part of Ono Box in 1992)
Season of Glass (1981)
It’s Alright (I See Rainbows) (1982)
Starpeace (1985)
Unfinished Music No. 3: Wedding Album (1969)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X