Rekordna prodaja vinila u SAD-u i Velikoj Britaniji u 2020. godini

Najveći skok u prodaji koji podsjeća na brojke ranih devedesetih.

Vinilne ploče (Foto: Wikipedia)

U Velikoj Britaniji Podaci s kraja godine koje je objavila Britanska fonografska industrija (BPI) pokazuju da je prodaja naglo porasla usprkos dva lockdowna zbog pandemije koronavirusa, a prodaja vinila raste već 13. godinu za redom.

Nove brojke otkrivaju da je gotovo svaki peti (18%) svih albuma kupljenih tijekom 2020. godine bio vinil, a kupljeno je 4,8 milijuna LP-a. Novi brojevi porasli su za 10% u odnosu na brojke iz 2019. godine, a najviši su od procvata Britpopa početkom 1990-ih.

U SAD-u je samo u predbožićnoj gužvi prodano više od 1,8 milijuna LP-a. Time je oboren je rekord postavljen samo tjedan dana prije (10. – 17. prosinca), kada je prodano 1,445 milijuna. Prodaja novih ploča najveća je tjedna prodaja vinila u zemlji od početka 1991. godine.

Iako ljubitelji glazbe nisu u mogućnosti prisustvovati koncertima uživo zbog pandemije koronavirusa, prodaja vinila porasla je gotovo 10% ove godine, što je stavlja na put da probije granicu od 100 milijuna eura do kraja 2020. godine, čineći najbolju godinu od 1990.

Cjelokupna prodaja također će premašiti prošlogodišnju cifru od 4,3 milijuna, čak i dok se tržište fizičke glazbe smanjilo za gotovo polovicu u ožujku kada je prva karantena širom zemlje prisilila trgovce na ulicama da zatvore dućane. Prvi znakovi ovogodišnje velike prodaje vinila pojavili su se kad su se prodavaonice ploča ponovno otvorile u lipnju prvi put nakon lockdowna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Tags:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X