‘ReMastered: Who Shot the Sheriff?’ – Bob Marley i zasjeda u noći

Premda je Marley centralna figura ovog filma, iz ‘Who Shot the Sheriff?’ nećete saznati mnogo o samoj Bobovoj glazbi ili privatnom životu. Fokus redatelja Kiefa Davidsona zapravo je na političkoj situaciji na Jamjci za vrijeme hladnoga rata.

ReMastered “Who Shot the Sheriff?”

Prošli mjesec Netflix je najavio novu dokumentarnu seriju “ReMastered” koja će pratiti zanimljive epizode u životima glazbenih zvijezda, pa ćemo tako svakih mjesec dana imati vidjeti po jedan jednosatni film o temama koje pokrivaju raspon od susreta Johnnyja Casha s predsjednikom Nixonom, preko posljednjih dana Roberta Johnsona i Sama Cookea, pa do priča o ubojstvu Jam Master Jayja iz Run-D.M.C. i političkoj likvidaciji čileanskog protestnog pjevača Victora Jare.

Prva od epizoda ove serije dostupna je već sada, u listopadu, a tema joj je atentat na legendu jamajkanske glazbe Boba Marleyja. I premda je Marley centralna figura ovog filma, iz “Who Shot the Sheriff?” nećete saznati mnogo o samoj Bobovoj glazbi ili privatnom životu. Fokus redatelja Kiefa Davidsona zapravo je na političkoj situaciji na Jamjci za vrijeme hladnoga rata sredinom sedamdesetih, gdje dvije političke stranke de facto vode građanski rat, a to su socialdemokrati Michaela Manleyja i konzervativci Edwarda Seage.

Centralni moment filma događa se u prosincu 1976. kada nekoliko dana prije zakazanog koncerta Wailersa Jamaica Smiles i izbora koji su prema tom koncertu naknadno tempirani (što više od svega govori kolika je zvijezda Marley bio u svojoj domovini) skupina naoružanih muškaraca upada u Bobovu kuću na Hope Roadu u Kingstonu i teže ranjava Marleyjeva menadžera Dona Taylora i ženu Ritu Marley, a sam Bob završava s metkom u ruci. Film prati Marleyja u donošenju odluke da unatoč pokušaju atentata ipak održi koncert, te razdoblje njegovog odlaska s Jamajke u London budući da se na rodnoj grudi više nije osjećao sigurnim, pa sve do povratka kada će u još jednom pokušaju širenja mira i ljubavi pokušati pomiriti zaraćene vođe na One Love Peace Concert dvije godine nakon atentata.

Marley je cijelo vrijeme naivno pokušavao ne prikloniti se ni jednoj strani u ratu koji su moćnici vodili na ulicama Kingstona naoružanim skupinama inspiriranim mafijaškim filmovima i vesternima. Njegov pokušaj izmirenja Manleyja i Seagea snažno je odjeknuo, ali nije postigao cilj. Rat se nastavio, a Seage kojeg su podržavali Amerikanci i CIA početkom osamdesetih uspio je politički nadjačati socijaliste. Sve to je u Davidsonovom filmu popraćeno zavidnom količinom arhivskog materijala i razgovorima sa sudionicima događaja koji uključuju i samog Seagu, kao i zacrnjenu anonimnu osobu koja na koncu otkriva kako ipak postoje velike šanse da je Centralna obavještajna agencija imala svoje prste u napadu na zvijezdu, ali ne i članove Marleyjeve obitelji.

U konačnici “Who Shot the Sheriff?” ne odgovara jednoznačno na pitanje iz svojeg naslova, ali prilično značajno upire prst u bandu dilera Jima Browna povezanu sa Seagom. Ako želite film koji će vam više otkriti o Marleyju, pogledajte odličan dva i pol sata dugačak dokumentarac Kevina Macdonalda iz 2012.. Prva epizoda “ReMastereda” više će vam otkriti o povijesti Jamajke kroz jednu središnju epizodu iz života propovjednika reggae glazbe. Više od toga u sat vremena ne treba ni očekivati, a na nama je da s veseljem očekujemo drugi nastavak koji će uslijediti za mjesec dana, a donosi priču o Johnnyju Cashu i Richardu Nixonu.

(Netflix, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X