Replica – heroji akustične večeri Velike Rock Eksplozije

Treća večer. Mjesto radnje: Sax. Disciplina: akustični i poluakustični nastupi. Favoriti prije početka: Lotus. Zvijezde večeri: Replica.

Replica u Saxu (Foto: Nino Šolić)

Posljednja večer 4. Velike Rock Eksplozije odvila se u prepunom zagrebačkom klubu Sax. Ujedno radilo se i o jedinoj večeri koja je bila rasprodana unaprijed. Razlog tome najviše je bio Lotus – zagrebačka pop rock grupa koja je karijeru započela kao akustični duo, da bi nakon toga postala šesteročlana, skupila solidnu bazu (uistinu) vjernih obožavatelja i dogurala do svog debi albuma, koji očigledno ima odjek.

No ima svoju publiku i grupa Replica, koja je nastupila u dvočlanom akustičnom izdanju  što je bilo dovoljno za raspamećivanje publike. Oni najvatreniji, a nije ih bilo malo, okupirali su prostor ispred pozornice i prije nego je pjevač Ivan Šibenik otvorio usta. Time je u potpunosti bila razbijena ustaljena koncepcija Saxa u kojem se za desetak stolova ispred pozornice sjedi, dok je stajanje u polukrugu iza istih. I to je bilo dobro. Izbrisan je taj vakuum koji autora ovih redaka obično najviše smeta u Saxu i koji uglavnom ubija živost svakog događanja i zbunjuje izvođače na maloj pozornici. Prvi redovi su tako pripali onima kojima i trebaju pripasti – fanovima. Treba napomenuti kako je Ivan Šibenik ujedno bio i najbolji pjevač večeri i najveći karizmatik, a jedino su njegove pjesme u akustičnom obliku držale vodu na pravi način. Najavio je skorašnji izlazak novog albuma što je dočekano s jednakom euforijom kao i izvođenje pjesama.

Nakon Replice, Lotus se činio pravocrtnim, predvidljivim i neuzbudljivim. I ta grupa je imala obožavatelje pred pozornicom, ali manje euforične (iako to nije mjerilo kvalitete). Lotus uživo ne posjeduje dovoljnu dozu cjelovitosti, a u aranžmanima kaska za zagrebačkim projektima i grupama (postojećima i ugaslima) sličnog usmjerenja kao što su Detour, Yammat, Florijan i sl. No izgleda da su pogodili senzibilitet onoga što publika želi čuti.

Jedini bend koji je ove godine dvaput nastupio na VRE bio je pop-punk trio Mjuzikl. O njima je više-manje sve rečeno u prvom reportu, no još se može dodati da se usred svog akustičnog nastupa grupa ipak odlučila „uštekati“. U akustičnom dijelu koncerta su pak isplivali problemi koji obično isplivaju u takvim ogoljenim situacijama kad buka ne pokriva nedostatke aranžmana i izvedbe. A Mjuzikl treba itekako poraditi na vokalnoj izvedbi, te čvrstoći i kompaktnosti ritam sekcije.

Ista kritika se može uputiti i Sari Renar, mladoj kantautorici koja je pažnju na sebe skrenula singlom „Trebam te“. Osjetno je da predstavlja osvježenje jer je na tragu onoga što rade njene puno iskusnije strane kolegice Amy MacDonald, Cat Power i KT Tunstall, ali o usporedbi s dotičnima za sada nema ni govora, koliko god Sara bila simpatična. Veća sigurnost i uvjerljivost interpretacije je ono što joj u ovom trenutku najviše treba, ako želi prolazak i kod publike koja je osobno ne poznaje.

Ako se uzme da je Velika Rock Eksplozija svojevrsna inventura domaćih snaga iz sjene, nepobitno je da su protekla tri dana dokazala da na policama ima dobre robe. Jedino što ostaje visjeti u zraku i nakon što je manifestacija završena jest: kako je istaknuti da bude vidljiva onima koji je trebaju vidjeti. No ne treba biti pesimist, ipak nije u pitanju škart roba.

Saznajte više:

2. dan Velike Rock Eksplozije – večer ska ritma

Golem – početak karijere u stilu Sex Pistolsa

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X