Richard Dawkins dijeliti će besplatne kopije ‘Iluzije o Bogu’ po Bliskom istoku i arapskim zemljama

Autor i ‘Center for Inquiry’ planiraju omogućiti besplatne verzije svojih e-knjiga na arapskom, urduu, farsi i indonezijskom jeziku nakon što je, kako govore, trend naginjanja ateizmu u nekim arapskim zemljama sada već postao uočljiv.

Richard Dawkins (izvor: Wikipedia)

Richard Dawkins već je reagirao na ono što je nazvao “naginjanje ka ateizmu” u nekim arapskim zemljama i pokrenuo projekt kojim će omogućiti besplatan download svojih knjiga na arapskom, urduu, farsiju i indonezijskom jeziku.

Poznati znanstvenik i popularizator ateizma naročito je ohrabren i recentnim saznanjem da je u arapskim zemljama njegova knjiga “Iluzija o Bogu” ilegalno preuzeta više od 13 milijuna puta. Od objavljivanja 2006. godine “Iluzija o Bogu” prodana je u 3,3 milijuna primjeraka, dakle, debelo manje od podataka koje Dawkins iznosi o ilegalnom preuzimanju knjige u arapskim zemljama.

Dugogodišnja Dawkinsova obrazovna zaklada “The Richard Dawkins Foundation for Reason and Science” nedavno se stopila sa “Center for Inquiry”, neprofitnom obrazovnom organizacijom sa sjedištem u Washingtonu. Dawkins je izjavio da se CFI nakon stapanja, odlučio za “više sistematski program” prevođenja njegovih knjiga i to najviše u e-knjiga formatima. Inače, ovaj će projekt biti prvi takav koji će izbaciti knjigu Richarda Dawkinsa u arapskim zemljama.

Prva knjiga koja će biti prevedena je “River Out of Eden: A Darwinian View of Life”, najkraća Dawkinsova knjiga koja objašnjava Darwinovu teoriju evolucije. Iz “Centre for Inquiry” nadaju se da će ova knjiga, potpuno prevedena, već do kraja godine biti na njihovim stranicama, spremna za preuzimanje.

“Koncentrirali smo se na jezike, ne na regije”, pojašnjava Dawkins za Guardian. “Naravno PDF-ove može skinuti bilo tko u bilokojoj zemlji, no zamišljamo da će preuzimanja knjige na urdu jeziku biti najfrekventnija u Pakistanu, preuzimanja na indonezijskom u Indoneziji i Maleziji, a većina preuzimanja na iranskom da će dolaziti iz Irana.”

Glasni kritičar islama Richard Dawkins već je ranije nazvao islam “najgorom religijom na svijetu…naravno to ne znači da su svi muslimani zli, daleko od toga. Pojedini muslimani pate više od islama nego bilo tko drugi.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X