‘Rijetki su danas debitantski albumi koji imaju snage obilježiti bend’

Riječki bend Moskva pojavo se na sceni prošle godine prvijencem naziva ‘Poligraf’. Za razgovor smo ‘uhvatili’ Vladimira Tomića kompletnog autora, gitaristu i utemeljitelja grupe, kojeg njegovi sugrađani vjerojatno bolje znaju i kao grafitera. Nije bilo potrebe za prikucavanjem Vladimira za poligraf. Sve što je izrekao u intervjuu je istina i samo istina.

Moskva: Ivan Ujević, Tamara Dorčić, Vladimir Tomić i Goran Gregurev Grga

Zašto ime Moskva? Jeste li svjesni koliko teško će vas se izguglati?

Vladimir Tomić: Bavim se graffitima već petnaestak godina pod pseudonimom Mosk, izveden od riječi Moskva, u kojoj  su mi zadnja dva slova bila previše. Kad smo razmišljali o imenu za bend, Moskva se ponovno nametnula zbog svoje zvučnosti, a i ostalima se zamisao svidjela na prvu. Oni malo spretniji i uporniji će pokraj pojma Moskva u tražilicu upisati još koji pojam, kao naprimjer- Rijeka,bend…i naći sve što ih zanima o nama.

Za debi album se kaže kako je to jedini album koji se radi cijeli život do trenutka objavljivanja. Kakva je bila situacija s vama? Koliko vam je trebalo za pronaći vlastiti zvuk i autorski se odrediti?

Vladimir Tomić: Još puno prije okupljanja benda imao sam ideju da radim muziku u kojoj bih sjedinio melodiju i buku. Naime, obožavatelj sam pop muzike kakvu su stvarali, naprimjer Blondie, Supremes, Beatles, a s druge strane slab sam na riffove Led Zeppelina, Black Sabbatha, ali i mikrofoniju i buku Velvet Undergrounda i Sonic Youtha, a moram si priznati, od svega navedenog uspješno sam savladao stvaranje buke i mikrofonije.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=voV2iaCb4IA[/youtube]

Bendovi po objavljivanju materijala obično imaju i neke zamjerke i uviđaju da bi neke stvari promijenili. Koja je vaša reakcija, sada post festum?

Vladimir Tomić: “Poligraf“ je slika benda kakav je bio u trenutku snimanja i svega što smo uspjeli do tada napraviti, sada ne vidim razloga da bih išta mijenjao, ali ne znam bih li htio ponoviti još jedan takav album. Mislim kako danas rijetki debitantski albumi imaju snagu da obilježe bend, stvore kult u kakvom su nekada izvođači mogli uživati, a ako se to i dogodi, nikada ih ne nadmaše, pa smatram kako je „Poligraf“ tek prva stepenica u našem radu koja nam otvara vrata za daljnje istraživanje i stvaranje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TKkwQG9OY-A[/youtube]

Kakvi ste u kreativnom radu? Dugo zaokupljeni sitnim detaljima oko pjesama ili proizvodite kao ‘na traci’ i idete dalje kad osjetite da je pjesma zaživjela?

Vladimir Tomić: Nakon što napravim kostur pjesme, osnovnu melodiju i tekst, donesem je na probu gdje uvježbamo postojeće dijelove i tek onda razrađujemo aranžman, detalje, sitnice. Nekad pjesma profunkcionira iz prve, a nekad treba i duže vremena, sjećam se kako smo upravo na pjesmi „Poligraf“ dugo radili i skoro odustali jer smo mislili da nas nigdje ne vodi. Međutim, nakon poigravanja s aranžmanom otkrili smo novi pristup pjesmi i tek je onda zaživjela. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X