Robert De Niro dobio Počasno Srce Sarajeva za životno djelo

U petak, u noći otvorenja 22. Sarajevo Film Festivala u Ljetnom kinu pred više od tri tisuće posjetitelja Robertu De Niru dodijeljeno je prvo Počasno Srce Sarajeva za životno djelo.

Robert De Niro s Počasnim Srcem Sarajeva za životno djelo (Foto: Velija Hasanbegović)
Robert De Niro s Počasnim Srcem Sarajeva za životno djelo (Foto: Velija Hasanbegović)

U istom open air prostoru Ljetnog kina prikazan je upravo restauriran film “Taksist” povodom četrdesete obljetnice od njegove premijere.

Dan kasnije u popularnom programu druženja s gostima festivala “Kafa sa” s De Nirom je u Narodnom pozorištu razgovarao Mike Goodridge.

Kako javlja Sff.ba; “Priča je počela od kultnog Scorsesovog filma iz 1976. godine, čije je restaurirano izdanje otvorilo 22. Sarajevo Film Festival. Na Goodridgeovo pitanje da li je on, a i ostala ekipa, mogla pretpostaviti kakav će status film “Taksist” zauzeti u filmskoj umjetnosti, De Niro je izjavio da je njihova jedina vodilja bio scenario u koji su svi vjerovali. A sve što je uslijedilo, bilo je apsolutno iznenađenje. Iako, naglasio je glumac, svaki važan film u bliskoj je vezi sa društvenim kontekstom. Ako je stvarnost puna nasilja, ako je seksualnost dominantna tema, onda je i film takav. Veličina Scorseseovog ostvarenja je u tome što on govori o društvu kakvo je bilo tada, ali i onom kakvo će biti (danas).”

Važna tema razgovora bila je i stanje u filmskoj industriji Hollywooda, koje se bitno promijenilo od zlatnih 70-tih godina američkog filma, kada je bila važna sama ideja za film. Danas, opet, u filmskim studijima glavni kriterij je čista isplativost nekog filma.

Razgovor je završen jednom sjajnom najavom. Naime, De Niro je festivalskoj publici otkrio svoj novi film u kojem glumi sa Al Pacinom. Riječ je o filmu “The Irishman”, čiju režiju potpisuje, a tko drugi do, Martin Scorseese.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jfX9g2tDzfo[/youtube]

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X