Robert Plant ‘Lullaby and… THE CEASELESS ROAR’ – cijeli svijet na dlanu

66-godišnji frontmen nekadašnjih Led Zeppelina odavno nije više u pjevačkoj formi i u zahtjevnim standardima hard rock divova, no taj nedostatak koji dolazi s godinama na leđima izvrsno kompenzira glazbenim promišljanjem u poznim godinama.

Robert Plant 'Lullaby and… THE CEASELESS ROAR'

To ga svakako čini jednim od najzanimljivijih trenutno aktivnih ledzeppelinovaca uz još uvijek diskografski vidljivog Johna Paula Jonesa koji je zajedno s Joshom Hommeom prije pet godina iznjedrio izvrsan album super-grupa projekta Them Crooked Vultures. Jimmy Page je u posljednje vrijeme previše zaokupljen remasteriranjem svih albuma Led Zeppelina koji u valovima dolaze na tržište od ovog proljeća i po nekoj logici bi možda on trebao biti trenutno najviše u fokusu, no upravo objavljeni album „Lullaby and… THE CEASELESS ROAR“ sva ‘svjetla pozornice usmjerava upravo na Roberta Planta.

Plantova karijera definitivno je u novom uzletu. Po svoj logici, očekivalo se kako će album „Raising Sand“ snimljen 2007. u suradnji s pjevačicom Alison Krauss u izvrsnoj i nadahnutoj produkciji T-Bone Burnetta, koji je ujedno i zasluženo dobio Grammyja za album godine 2009. biti i ostati apsolutni vrhunac zrelog perioda njegove solo karijere, ali stvari su se promijenile. Njegov posljednji album „Band Of Joy“ iz 2010. Također je bio na zavidnom nivou, no nije premašivao „Raising Sand“. Za „Lullaby and… THE CEASELESS ROAR“ se slobodno može tvrditi da je rame uz rame s njim, ako ne i zericu bolji.

Plant je okupio oko sebe bubnjara Davea Smitha, basista i programera Billyja Fullera, bendžista i gitarista Liama ‘Skin’ Tysona, klavijaturista Johna Baggotta, kologista Juldeha Camaru i gitarista i multiinstumentalista Justina Adamsa nazvavši ili Sensational Space Shifters. I nije nimalo bio pretenciozan pri nadjijevanju imena, jer Sensational Space Shifters upravo senzacionalno ‘šiftaju’ (glazbeni) prostor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F3L0EUbRJGk[/youtube]

Najljepša karakteristika novog albuma je što nije nimalo stilski, vremenski i prostorno omeđen – to je koloplet zvukova i utjecaja koji međusobno korespondiraju u zajedničkom eksperimentu kreiranja nečega što bi se istinski moglo okarakterizirati kao world music upravo iz tog razloga što je to zvuk svijeta strpan na jedan album. Tu su u koliziji trance ritmovi i ritmovi zapadne Afrike – oni koji se mogu čuti primjerice na Tamasheq.net-u gdje sve vrvi od tuareškog rocka (trenutno najznačajnijoj i najuzbudljivijoj rock sceni, po skromnom mišljenju autora ovih redaka), potom zvuka s ulica Marakeša za koji je Plant već desetljećima emotivno vezan, kao i country valcera-uspavanki na koje su, sve zajedno gledano, nalijepljeni keltski, indijski, klasičarski i rock instrumentariji – kao da istodobno možete osjetiti vrevu megapolisa na svim kontinentima. Na„Lullaby and… THE CEASELESS ROAR“ simbiotično zajednički dišu zvuci kršćanstva, muslimanstva i budizma.

To je također jedan od albuma na kojem se ponovno redefinira moć zvuka električne gitare i riffa kao takvog (gotovo da je nema od samog početka albuma, ali kad eksplodira u prostoru usred četvrte po redu „Embrace Another Fall“ ostajete ukopani), što samo dokazuje koliko je stari blueser i hard roker duboko išao u promišljanju i pobuđivanju onog prvotnog inicijacijskog trenutka kad jedan udarac po žicama tog električnog instrumenta magijski određuje sudbinu mladog čovjeka do kraja života. Stoga nimalo ne čudi što je Robert Plant ujedno odlučio ne ispuštati producentski posao iz svojih ruku. Osjeti se da je točno znao što želi, a to je i postigao.

Može se reći da je i tu trenutno nadmašio svog kolegu studijskog maga Jimmyja Pagea. Jer Jimmy trenutno vrti gumbiće i polira prošlost staru 40 godina, dok je Robert vrtio gumbiće i istraživao sadašnjost, a to nije nimalo isti par rukava.

Ocjena: 9/10

(Nonesuch / Warner / Dancing Bear, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X