Rodrigo Amado Motion Trio & Jeb Bishop ‘The Flame Alphabet’

Predstavljanje top-liste najboljih jazz albuma godine privodi se kraju osvrtom na disk ‘The Flame Alphabet’ lisabonskog Motion Trija, osnivača tenor- i bariton-saksofonista Rodriga Amada, koji je na ploči ugostio američkog trombonista Jeba Bishopa. Ploča je to koja pored specifičnog zvuka violončela u odsustvu kontrabasa nosi određeni stilsko-povijesni teret razvijan u okviru udruženja AACM.

Rodrigo Amado Motion Trio & Jeb Bishop 'The Flame Alphabet'

Kako se i čuje u njegovom soundu, Amado se razvijao kroz mainstream i modern-jazz žive svirke, s onom tendencijom da i kad se raspištolji uvijek ostane vjeran gordonovskim i gilmoreovskim legato-linijama, bez izlazaka iz srednje lage. Publici će biti zanimljivo i da je (bio) dugogodišnji član benda Rockyja Marsiana, purgera koji je na svršetku osamdesetih uvezao hip-hop u Portugal. (Ovaj old school producent je cjenjeno klupsko ime, i MC i DJ, poznat i kao D Mars. Odselio se u Amsterdam, predosjećajući u linijama svojih vinilnih dlanova, valjda, već dugotrajnu krizu mediteranskih zemalja. Prošle je godine objavio i novi album, „Music for All Seasons“, u kojem se prisjeća glazbe na kojoj je odrasla njegova majka, rodom iz Rija.)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZMRSOkGXC18[/youtube]

Na svom drugom albumu, Motion Trio potpisuje pet autorskih kompozicija i oblikuju svoj izraz ipak podalje od prvotne inspiracije Joe McPheejevim Survival Unit Three s kojim ih povezuje identični instrumentarij. Svirka je bliža generičkom hard-bopu šezdesetih i njegovom sljedniku free-jazzu, s čijim se klackanjem nekadašnji Bishopov šef Ken Vandermark bakćao po disku „Acoustic Machine“. Često je prepuštao show usnicama trombonista koji je na tom disku briljirao. Lokomotivu benda pogoni 27-godišnji bubnjar Gabriel Ferrandini koji je, poput kolege Nilssen-Lova, spoj Buddyja Richa i Elvina Jonesa. Čelist Miguel Mira rijetko se uvlači u treble-registar i svojim pizzicatom ostaje u funkciji walkinga. Sam lider i u najslobodnijim dionicama skladbi „Burning Mountain“ i „First Light“ evocira suvremene čikaške svirce, što Freda Andersona, a što Vandermarka.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kGsaAcWlIAw[/youtube]

Amado, se osim glazbom, bavi i umjetničkom fotografijom, koja krasi njegova izdanja objavljena u samizdatu. Snimio je i hvaljenu ploču „Searching for Adam“ iz 2008. godine, koju supotpisuje s Geraldom Cleaverom (bubnjevi), kontrabasistom Johnom Hebertom i trubačem Taylorom Ho Bynumom, pored domicilnih projekata s Carlosom Zingarom, Manuelom Motom i Luisom Lopesom u koje se znaju naluknuti strani glazbenici, poput Joea McPheeja, Kenta Kesslera, Kena Filliana, Paala Nilssen-Lovea, te Dennisa, Stefana i Aarona Gonzalesa. Kao jedno od imena podjednako prisutnih u SAD i Europi, Amado je nastupio i ljetos na Ljubljanskom Jazz Festivalu, upravo s Motion Triom, što je razlog da ga ispratimo, makar i kao korektiv za domaću scenu.

Ocjena: 8/10

(European Echoes, 2013.)

Vid Jeraj uređuje i vodi emisiju Slušna obmana koja se emitira svake nedjelje na online Radiju 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X