Roger Waters poziva Madonnu da otkaže nastup na Euroviziji

Bivši vođa Pink Floyda tvrdi da nije antisemit, već smatra da oni koji nastupaju u Izraelu normaliziraju ‘apartheid, etničko čišćenje i sve zlo’.

  • 21
    Shares
Roger Waters u Areni Zagreb (Foto: Boris Podobnik)

Roger Waters, jedan od glavnih zagovornika kulturalnog bojkota Izraela, napisao je otvoreno pismo Madonni u kojem je poziva da otkaže nastup na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije u Tel Avivu zbog izraelskog odnosa prema Palestincima, ali i odbacuje tvrdnje da ima antisemitske stavove.

Madonni je ranije potvrđen nastup na velikoj završnici natjecanja 18. svibnja nakon nekoliko mjeseci pregovora između organizatora i zastupnika pjevačice. Izrael je osvojio pravo organizacije ovogodišnjeg natjecanja nakon lanjske pobjede Nette Barzilai s pjesmom “Toy”.

Waters je pismo objavio u srijedu u Guardianu, a u njemu tvrdi da izvođači koji nastupaju u Izraelu normaliziraju “okupaciju, apartheid, etničko čišćenje, zatvaranje djece, ubijanje nenaoružanih prosvjednika … i sve zlo.”

“Neki od mojih kolega koji su nastupali u Izraelu tvrde kako na taj način grade mostove i zalažu se za mir. Seru,” kaže Waters. “Nastup u Izraelu puno se plaća.”

Ipak, gitarist odbacuje tvrdnje da je antisemit jer smatra kako kritiku Izraela ne treba izjednačavati s mržnjom prema Židovima. “Tu optužbu koriste neki kako bi skrenuli pozornost i diskreditirali one koji upućuju na izraelske zločine protiv čovječnosti.” kaže. “Zalažem se za ljudska prava potlačenih svugdje.”

Pozvao je i sve koji nastupaju na ovogodišnjoj Euroviziji da pročitaju UN-ovu Deklaraciju o ljudskim pravima i razmisle o svojoj odluci da nastupe.

  • 21
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X