Roger Waters poziva Madonnu da otkaže nastup na Euroviziji

Bivši vođa Pink Floyda tvrdi da nije antisemit, već smatra da oni koji nastupaju u Izraelu normaliziraju ‘apartheid, etničko čišćenje i sve zlo’.

Roger Waters u Areni Zagreb (Foto: Boris Podobnik)

Roger Waters, jedan od glavnih zagovornika kulturalnog bojkota Izraela, napisao je otvoreno pismo Madonni u kojem je poziva da otkaže nastup na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije u Tel Avivu zbog izraelskog odnosa prema Palestincima, ali i odbacuje tvrdnje da ima antisemitske stavove.

Madonni je ranije potvrđen nastup na velikoj završnici natjecanja 18. svibnja nakon nekoliko mjeseci pregovora između organizatora i zastupnika pjevačice. Izrael je osvojio pravo organizacije ovogodišnjeg natjecanja nakon lanjske pobjede Nette Barzilai s pjesmom “Toy”.

Waters je pismo objavio u srijedu u Guardianu, a u njemu tvrdi da izvođači koji nastupaju u Izraelu normaliziraju “okupaciju, apartheid, etničko čišćenje, zatvaranje djece, ubijanje nenaoružanih prosvjednika … i sve zlo.”

“Neki od mojih kolega koji su nastupali u Izraelu tvrde kako na taj način grade mostove i zalažu se za mir. Seru,” kaže Waters. “Nastup u Izraelu puno se plaća.”

Ipak, gitarist odbacuje tvrdnje da je antisemit jer smatra kako kritiku Izraela ne treba izjednačavati s mržnjom prema Židovima. “Tu optužbu koriste neki kako bi skrenuli pozornost i diskreditirali one koji upućuju na izraelske zločine protiv čovječnosti.” kaže. “Zalažem se za ljudska prava potlačenih svugdje.”

Pozvao je i sve koji nastupaju na ovogodišnjoj Euroviziji da pročitaju UN-ovu Deklaraciju o ljudskim pravima i razmisle o svojoj odluci da nastupe.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X