Sacher u Boogaloou – najvažniji test je položen!

Album ‘Biser, ambra, jantar’ pratile su izvrsne kritike i jaka medijska kampanja, no ono najvažnije, prvi pravi veliki koncert grupe (prez)imena Sacher odigrao se u četvrtak u dobrano ispunjenom Boogaloou.

Sacher u Boogaloou (Foto: Vedran Metelko)

Godinama, čak i desetljećima raspredalo se o albumu Srđana Sachera, njegovom prvom autorski ozbiljnom izdanju još od ranih devedesetih i ploče „Bez tišine“ Vještica. Taj mitski album nismo dočekali, no stari vještac, satir, novovalna legenda i sve drugo čime ga časte, zato nam je priredio izuzetno ugodno iznenađenje prvijencem potpuno novog benda. „Biser, ambra, jantar“ pratile su izvrsne kritike i jaka medijska kampanja, no ono najvažnije, prvi pravi veliki koncert grupe (prez)imena Sacher odigrao se u četvrtak u dobrano ispunjenom Boogaloou.

Istini za volju, album koji su sinoć promovirali bio je zastupljen sa svega pet-šest skladbi, no usprkos brojnim izvedbama klasika Haustora i Vještica, Srđana Sachera ni u kom se slučaju ne smije optužiti da živi na staroj slavi. Kao prvo, većinu starih stvari ova petorka izvodi u bitno drugačijim, često i zanimljivijim aranžmanima, uz puno više gitara i čvršći zvuk, bliži rock’n’rollu od svega što je njihov autor svirao u zadnjih četrdesetak godina. To se ponajprije odnosi na pjesme Vještica poput „Nema mjesta suzama“, „Zlato“, „Bez tišine“ i „Da li su to bili topovi ili lupa moga srca“ u kojima je sinoć jedan tipičan rock sastav otputovao sve do Kariba, Bolivije, Jamajke ili Afrike, stvorivši hibrid usporediv i s ključnim world music izdanjima u posljednjih pola stoljeća. Taj segment Sacherova rukopisa uvijek sam smatrao superiornijim onom u kojem se inspirirao glazbenim tradicijama svoje rodne grude, u četvrtak predstavljenim samo na početku koncerta, trilogijom bržih pjesama s novog albuma. „Mene nisi nikad volila“, „Nema repete“ i „Kad si bila gizdava“ tako su mi, baš kao i u studiju, bile najslabiji dio čitave priče premda ih je fantastičan gitaristički dvojac Ivan Beuc-Miljan Bakić dobrano uspio popraviti. Aktualni materijal zato su puno bolje promovirale „Vrijeme stalo“ koja bez problema može ‘pogledati u oči’ gotovo svemu iz Sacherovog opusa osamdesetih, te lijepe balade „Vidaj rane curica“, prije koju godinu izvedena i od strane Džonija Štulića, i „Samo ljubav“.

Sacher u Boogaloou (Foto: Vedran Metelko)

Što se Haustora tiče, dobili smo interesantnu, naglašeno gitarističku verziju „60-65“, bržu i eksperimentalniju „Radnička klasa odlazi u raj“, sjajan rani raritet „Kad mi pukne film“ i „Treći svijet“ koji se, zajedno s „Nema mjesta suzama“, i najdublje urezao u sjećanje nižepotpisanog.

Mali antiklimaks donio je samo legendarni „Neobičan dan“ koji je tek u završnici dosegnuo magiju izvornika.

Na visini zadatka bili su i gostujući glazbenici Damir Prica Kafka na saksofonu, udaraljkaš Hrvoje Rupčić, Robert Lovrić iz Ekvadorom, Bolivijom i Peruom začarane skupine Ayllu, kao i producent Zvonimir Dusper-Dus koji je tehnološka čuda iz studija za ovu priliku zamijenio melodikom. Listu gostiju zaokružio je među publikom skriveni akademski zbor iznenada otpjevavši „Totalno drukčiji od drugih“.

Sacher u Boogaloou (Foto: Vedran Metelko)

Za kraj, nekoliko riječi vrijedi posvetiti i vokalu Filipu Riđičkom, zvijezdi „Crno-bijelog svijeta“ i lideru benda Lika Kolorado. Tijekom nešto manje od dva sata svirke u više navrata mi se činilo da nije siguran želi li igrati ulogu mistika koji glazbu prati nekim čudnim, šamanskim plesovima ili narodskog šoumena koji s pozornice snima selfieje. Posebno me ispilio kada je na stage izvukao nekoliko ljudi da pušu balone od sapunice, no pošto mu se zavidna količina energije i više nego solidne vokalne sposobnosti ne mogu osporiti, zasad sam mu spreman ‘progledati kroz prste’.

U konačnici, najvažniji test je položen i puno toga što smo u Boogaloou imali prilike vidjeti i čuti daje naslutiti da bismo mogli biti na početku novog, velikog poglavlja jednog od najdarovitijih i najosebujnijih skladatelja koje smo ikada imali.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X