Šank?! u Vintage Industrial Baru – iz sve snage

Godina na izmaku bila je i najmanje aktivna u povijesti Šanka?! – kako to obično biva na sceni baziranoj gotovo isključivo na entuzijazmu, redovno nastupanje po svim krajevima bivše Juge i snimanje novih pjesama u drugi je plan izgurao stvaran život i različite poslovno-privatne obaveze članova grupe.

  •  
  •  
Šank?! u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Koliko su im nedostajale zajedničke svirke u subotu je u Vintage Industrial Baru bilo očito iz doslovno svakog odsviranog tona i odurlanog refrena.

Set-listom su dominirale stvari koje ne sviraju tako često pa smo imali prilike čuti i neke pjesme s pomalo zapostavljenog posljednjeg albuma „Naša stvar“. Slušajući popističnu „Nebitni“ i prkosnu „Zaboravljam“ ponovno sam se uvjerio da je spomenuti materijal bio i njihovo dosad najeklektičnije izdanje, dok su brutalno žestoke i bijesom ispunjene izvedbe naslovne pjesme i „Demagogija“ i sinoć spadale među najjače trenutke koncerta.

„To je pitanje“, „Sve za kraj“ i posebno „Snobovi“, koju je izuzetno uvjerljivo otpjevao basist Dinko Deumić, još jednom su potvrdile „Treću rundu“ kao kreativni vrhunac Šanka?!, a dobro ispunjeni Vintage nije ostao uskraćen ni za bendove himne „Zagreb gori“, „Ljubav gradu“ i „Crni oblak“, ali ni za rane ubode poput oi! rasturačine „Ne odustajem“.

Nešto manje od dva sata svirke odradili su u najvišoj brzini, nakratko usporivši tek prilikom „Kada me pitaš“, lijepe posvete odrastanju na zagrebačkim ulicama, praćeni stotinama glasova i navijačkom atmosferom kakva se može naći samo na punk koncertima. Ritam-sekcija, odnosno Deumić i bubnjar Bojan Mišćin, gazila je sve pred sobom, stvarajući savršenu podlogu za rezignirane i ljutite stihove Alena Rakića, a vrijedi izdvojiti i „old school“ heavy metal riffove Ivana Mrkocija kao jedan od zaštitnih znakova Šanka?! i nešto što ih jasno distancira od većine njihovih punk suboraca.

Premijeru je doživjelo i nekoliko stvari s nadolazećeg petog albuma koji će, ako je suditi po ovom što smo čuli u Vintageu, biti i najagresivnije ostvarenje benda. U svakom slučaju, nakon ovakvog ga nastupa itekako željno iščekujemo!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X