Sara Renar i Chui u MSU-u: ekshibicija zarazne strast prema glazbi

Na drugom u ciklusu koncerata projekta MIMO (Medijski inventar muzičkih originala) u dvorani Gorgona zagrebačkog MSU-a u organizaciji Udruge ViBRa, Glazbenog programa Hrvatskog radija i građanske inicijative Free Stage, 15. ožujka predstavili su se pop-rockerica Sara Renar i jazz trio Chui.

Sara Renar (Mimo.com.hr)

Mada strogo stilski gledajući mlađahna pripadnica razmjerno zapaženog ženskog kantautorskog vala u Hrvata nema puno zajedničkoga s nešto starijim intergalaktičkim space jazz triom,  kako se nazivaju Chui, koncertna kombinacija, kao i sam dvostruki koncert bili su pun pogodak. Jer zajednički su im zarazna strast prema onome što rade, pozitivna energija koju odašilju s lakoćom i – dobra glazba.  Tkogod, dakle, voli čuti i vidjeti dobru svirku živog čovjeka, imao je prigodu uživati u oba (ili obje polovice) nastupa.

Zgodna djevojka šarmantnog osmijeha i sa smiješkom u oku, sigurna scenskog nastupa i sigurnog, istovremeno zvonkog i pomalo zadimljenog glasa, Sara Renar nastupila je u pratnji dvojca na akustičnim gitarama, Luke Gečeka i Jure Gecija, inače članova njezina sastava s kojim je snimila album prvijenac “Djeca” što u izdanju Aquariusa treba izići za tri tjedna. Neklišejizirano melodiozna glazba s ponešto čvršćeg bluesa, pop-rock folka, amerikane, indie-popa i srodnoga, s podosta slide-gitare te tekstovi o kratkim, neostvarenim i mogućim ljubavima i zaljubljivanjima, o besmislenosti rata, o sretnom djetinjstvu, o sebičnjacima i o mamurlucima, ispričani svakodnevnim jezikom njene generacije, dražesna su ponuda Sare Renar koja je u ovom trio-izdanju zvučala privlačno, uzbudljivo i uvjerljivo, melodiozno i energično, baš kako treba. U pokušaju opisa, tj. predočavanja dojma onome tko još nije čuo, neki će reći da podsjeća na, recimo, Cat Power, 10 000 Maniacs, Amy Winehouse ili Alanis Morissette, a na pitanje o dragim prethodnicima ona će osobno spomenuti Toma Waitsa, Loua Reeda, Davida Byrnea, Jacka Whitea, Marka Lanegana…

Vizualni spoj dvojice čupavih, jednostavno odjevenih mladića i dugokose pjevačice u svojevrsnom hipi-izdanju, s glazbom i tekstom, mene je asocirao na kakav zgodan i vedar folk-pop-rock trojac prosvjednika s gitarama što krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih nastupaju na npr. nekom američkom kampusu. Ne u smislu demodiranosti ili zastarjelog  oponašanja nekog izanđalog trenda, nego u smislu entuzijazma, nastupanja s razlogom za pjesmu i vjere u glazbu kao izraz komunikacije. Asocirali su me i na ranu fazu djelovanja našeg prvog ozbiljnog kantautora rock usmjerenja, Dragu Mlinarca, ne toliko po glazbenom stilu, koji u Renarove pripada suvremenosti, nego po ozbiljnosti pristupa i bavljenju temama koje ih se doista tiču, a pomalo i po ponekom nezgodno sastavljenom sklopu riječi ili naivno jednostavno iznesenoj poruci, manom koja je i kod Mlinarca i kod Sare Renar uvelike nadvladana toplinom, otvorenošću i iskrenošću.

Opći dojam mogao bi se opisati baš Mlinarčevim riječima iz pjesme “Caracas”: “mladost je opojno slatka”. Ne mislim pritom samo na Saru Renar, nego na cjelokupni nastup trojca koji je, bez obzira na ponešto neveselih zapažanja o društvu i čovjeku, zračio mladosti svojstvenim pozitivnim optimizmom.

Chui (Mimo.com.hr)

Nakon približno tridesetpetminutnog nastupa tria Sare Renar i stanke u kojoj su, u prigodnom mini studiu u dnu pozornice, za Radio Sljeme o izvođačima prozborili glazbeni kritičari Anđelo Jurkas i Dubravko Jagatić, (cca) trominutna gitaristička pop-rock forma zamijenjena je uvelike drukčijom zvučnom slikom, ekspermentalno-elektroničko-ambijentalnoim-fusion-jazzom koji je u otprilke jednosatnom koncertu ponudio trojac Chui što ga čine trubač Andrej Jakuš, klavijaturist Toni Starešinić i bubnjar Đuro Dobranić, a prva dvojica obilno barataju i raznim zvučnim efektima elektronskog podrijetla. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X