Sassja ‘Taktički praktično’ – nova nada FM Jama

Sassja a.k.a. Sanela Halilović nova je i kvalitetna krv na regionalnoj hip hop sceni.

Sassja 'Taktički praktično'
Sassja ‘Taktički praktično’

Ova 26-godišnja pjevačica iz Tuzle s diplomom farmaceutskog fakulteta u džepu privukla je pažnju na sebe prošlog ljeta singlom „Clash“ koji je do sada na YouTubeu pregledan preko pola milijuna puta, a isti je naravno uvršten i na njen debitantski dugosvirajući uradak „Taktički praktično“ objavljen za Menart. Biti iz Tuzle, repati i ne biti vezan za FM Jam crew bilo bi nemoguće, tako je i Sassja postala miljenica i uzdanica Frenkieja i Soula, a oko albuma su se angažirali i beat tvorci Koolade iz Hrvatske i Kantriman iz Slovenije.

Rezultat je pitki i poletni reggae i dub uradak solidno utopljen u dancehall pa ga se slobodno može smatrati prvim vrijednijim albumom na Balkanu koji je uspješno zaplovio tim smjerom. Teških rima ima, ali nema teškog ritma tako karakterističnog za Sassjine muške i starije kolege u branši. Ona se već s prvim albumom pozicionira kao glazbenica sa svojim zvukom, što je veliki plus. Nema tu istraživanje terena i skakanja iz stila u stil kako bi se eventualno našla dobitna kombinacija. Sassjin stav je od početka jasan, ili vam se sviđa, ili vam se ne sviđa, a ako vam se sviđa, onda to nije samo jedna pjesma, već cijeli album.

Koliko je brza na jeziku toliko je razgovjetna i oštra u mislima. Osjeti se ta fakultetska diploma, tj. clash mlade i pametne žene željne budućnosti sa zatupljujućim malograđanskim mentalitetom okoline. Sassja na „Taktično praktično“ tu izlazi kao pobjednica jer zeza raju s dovoljno smisla za humor da je ta raja može i popuštiti („Za raju“), a opet kad zagrebe dublje u strukturne probleme života na Balkanu („PMS“ i „Trepere mi živci“, „Taktički praktično“), lako i uz nju zatrepere živci i dobija se PMS pravednika.

Vokalne suradnje s gostima su taktički praktično raspodijeljene na albumu, tako da gosti ne dominiraju, već pridonose ugođaju. Frenkie je nezaobilazan i on gostuje na drugoj po redu „Ragga naš“ kao prepoznatljivi pečat FM Jama, Crnogorski Who See su se možda i najbolje uklopili, ako se gledaju sve kolaboracije, u „Trepere mi živci“, dok je Remi iz Elementala nezaobilazna gošća u ‘sestre imaju moć’ singlu „Etikete“.

Minuciozan, ali i neopterećujuć, inteligentan, ali i pokretački – svi sastojci su zamiješani s mjerom i ukusom, te u duhu (glazbenog) vremena. To čini „Taktički praktično“ vrijednim slušanja.

Ocjena: 8/10

(Menart, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X