Sassja ‘Taktički praktično’ – nova nada FM Jama

Sassja a.k.a. Sanela Halilović nova je i kvalitetna krv na regionalnoj hip hop sceni.

Sassja 'Taktički praktično'
Sassja ‘Taktički praktično’

Ova 26-godišnja pjevačica iz Tuzle s diplomom farmaceutskog fakulteta u džepu privukla je pažnju na sebe prošlog ljeta singlom „Clash“ koji je do sada na YouTubeu pregledan preko pola milijuna puta, a isti je naravno uvršten i na njen debitantski dugosvirajući uradak „Taktički praktično“ objavljen za Menart. Biti iz Tuzle, repati i ne biti vezan za FM Jam crew bilo bi nemoguće, tako je i Sassja postala miljenica i uzdanica Frenkieja i Soula, a oko albuma su se angažirali i beat tvorci Koolade iz Hrvatske i Kantriman iz Slovenije.

Rezultat je pitki i poletni reggae i dub uradak solidno utopljen u dancehall pa ga se slobodno može smatrati prvim vrijednijim albumom na Balkanu koji je uspješno zaplovio tim smjerom. Teških rima ima, ali nema teškog ritma tako karakterističnog za Sassjine muške i starije kolege u branši. Ona se već s prvim albumom pozicionira kao glazbenica sa svojim zvukom, što je veliki plus. Nema tu istraživanje terena i skakanja iz stila u stil kako bi se eventualno našla dobitna kombinacija. Sassjin stav je od početka jasan, ili vam se sviđa, ili vam se ne sviđa, a ako vam se sviđa, onda to nije samo jedna pjesma, već cijeli album.

Koliko je brza na jeziku toliko je razgovjetna i oštra u mislima. Osjeti se ta fakultetska diploma, tj. clash mlade i pametne žene željne budućnosti sa zatupljujućim malograđanskim mentalitetom okoline. Sassja na „Taktično praktično“ tu izlazi kao pobjednica jer zeza raju s dovoljno smisla za humor da je ta raja može i popuštiti („Za raju“), a opet kad zagrebe dublje u strukturne probleme života na Balkanu („PMS“ i „Trepere mi živci“, „Taktički praktično“), lako i uz nju zatrepere živci i dobija se PMS pravednika.

Vokalne suradnje s gostima su taktički praktično raspodijeljene na albumu, tako da gosti ne dominiraju, već pridonose ugođaju. Frenkie je nezaobilazan i on gostuje na drugoj po redu „Ragga naš“ kao prepoznatljivi pečat FM Jama, Crnogorski Who See su se možda i najbolje uklopili, ako se gledaju sve kolaboracije, u „Trepere mi živci“, dok je Remi iz Elementala nezaobilazna gošća u ‘sestre imaju moć’ singlu „Etikete“.

Minuciozan, ali i neopterećujuć, inteligentan, ali i pokretački – svi sastojci su zamiješani s mjerom i ukusom, te u duhu (glazbenog) vremena. To čini „Taktički praktično“ vrijednim slušanja.

Ocjena: 8/10

(Menart, 2015.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X