Sassja: Umjetnost odgaja pojedinca, pa se taj odgoj tako širi masom, a za to treba vremena

Prije nešto više od godinu dana, energična Tuzlanka Sassja održala je svoj prvi zagrebački koncert, a nakon brojnih značajnih festivala po regiji i gostovanju na regionalnoj Brkova, vraća se 12. svibnja u Vintage Industrial Bar samostalnim koncertom na kojem će promovirati album ‘Taktički praktično’. Tim smo povodom s njom malo bistrili život, politiku, ljubav i muziku.

Sassja: Ništa meni ne pomaže, niti odmaže, za sve treba raditi, bilo da si muško ili žensko. (Foto: Adnan Jasarević)
Sassja: Ništa meni ne pomaže, niti odmaže, za sve treba raditi, bilo da si muško ili žensko. (Foto: Adnan Jasarević)

Kako je magistra farmacije odlučila odlučila postati MC?

Sassja: Ma ja sam tek nakon izlaska albuma potpuno ostavila farmaciju, barem za sada. Muziku iskreno više volim i sasvim je normalno da se tome više posvetim.

Repanje je idealan stil za adresiranje društvene kritike. Po tvojim je pjesmama očito da pratiš društveno-političku situaciju u Bosni i regiji. Zanima me koliko ti takva društvena bijeda prepuna apsurda pomaže u pisanju, odnosno misliš li da bi ti muzika imala drugačiju dimenziju da živiš u nekoj uređenoj zemlji i da pišeš o nekim frivolnim temama?

Sassja: Da, naravno! Ne pokušavam ja namjerno davati neku kritiku društvu, ali to je ono što vidim oko sebe i što osjećam da trebam uraditi. Da sam rođena negdje drugdje sigurno bih pisala drugačije, negdje sretnije, negdje agresivnije, da sam u Sjevernoj Koreji pisala bih potajno, vjerovatno (smijeh). Na nekom egzotičnom otoku bi pisala samo o tome kako mi je dobro na plaži i albumi bi mi se zvali “Good Vibes 1” , “Good Vibes 2”…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WmOA0WpF9Es[/youtube]

Marčelo mi je u intervjuu izjavio kako u svijetu hip-hop danas više nije uopće društveno kritičan, nego je postao mainstream i izvorište industrije zabave. Slažeš li se ti sa svojim beogradskim kolegom?

Sassja: Ma svijet je velik, ima svakakvog repa. Ne vidim ja to kao problem, kao “trebamo spašavati rep”, neka svako radi šta želi i sluša šta želi. Pjesma treba biti zabavna i edukativna, a ako su ti sve pjesme samo zabavne onda si zabavljač, a ne umjetnik. Al’ ok, tvoja stvar, a publika nek’ sebi izabere da li želi samo zabavljača kao idola.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ilhOVcAH4x4[/youtube]

Živimo u 21. stoljeću, hip-hop nije neka nova žanrovska glazbena forma, pa svejedno bi se žene koje se njime bave u cijeloj regiji moglo nabrojati na prste jedne ruke. Kako se u jednom takvom konzervativnom društvu, kao što je ovo naše svebalkansko, danas gleda na ženu koja se bavi repanjem? Pomaže li ti ili odmaže činjenica što nemaš veliku konkureciju?

Sassja: Ništa meni ne pomaže, niti odmaže, za sve treba raditi, bilo da si muško ili žensko. Ako sam ikada i osjetila da je nekome prepreka to što sam djevojka, onda sam samo više radila i savladala tu prepreku, nisam kukala kako mi je teško ili nemoguće. To sve ima veze sa stavom i hrabrošću, ne sa spolom.

Kako pišeš pjesmu? Imaš li prvo neki beat u glavi prema kojem pišeš tekst, ili obratno?

Sassja: I jedno i drugo, nema pravila. Za sljedeći album Kantriman i ja uglavnom zajedno pravimo i muziku od samog starta, pa i tekst i muzika nekako u isto vrijeme nastaju i usavršavaju se. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X