Sassja: Umjetnost odgaja pojedinca, pa se taj odgoj tako širi masom, a za to treba vremena

Prije nešto više od godinu dana, energična Tuzlanka Sassja održala je svoj prvi zagrebački koncert, a nakon brojnih značajnih festivala po regiji i gostovanju na regionalnoj Brkova, vraća se 12. svibnja u Vintage Industrial Bar samostalnim koncertom na kojem će promovirati album ‘Taktički praktično’. Tim smo povodom s njom malo bistrili život, politiku, ljubav i muziku.

Sassja: Ništa meni ne pomaže, niti odmaže, za sve treba raditi, bilo da si muško ili žensko. (Foto: Adnan Jasarević)
Sassja: Ništa meni ne pomaže, niti odmaže, za sve treba raditi, bilo da si muško ili žensko. (Foto: Adnan Jasarević)

Kako je magistra farmacije odlučila odlučila postati MC?

Sassja: Ma ja sam tek nakon izlaska albuma potpuno ostavila farmaciju, barem za sada. Muziku iskreno više volim i sasvim je normalno da se tome više posvetim.

Repanje je idealan stil za adresiranje društvene kritike. Po tvojim je pjesmama očito da pratiš društveno-političku situaciju u Bosni i regiji. Zanima me koliko ti takva društvena bijeda prepuna apsurda pomaže u pisanju, odnosno misliš li da bi ti muzika imala drugačiju dimenziju da živiš u nekoj uređenoj zemlji i da pišeš o nekim frivolnim temama?

Sassja: Da, naravno! Ne pokušavam ja namjerno davati neku kritiku društvu, ali to je ono što vidim oko sebe i što osjećam da trebam uraditi. Da sam rođena negdje drugdje sigurno bih pisala drugačije, negdje sretnije, negdje agresivnije, da sam u Sjevernoj Koreji pisala bih potajno, vjerovatno (smijeh). Na nekom egzotičnom otoku bi pisala samo o tome kako mi je dobro na plaži i albumi bi mi se zvali “Good Vibes 1” , “Good Vibes 2”…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WmOA0WpF9Es[/youtube]

Marčelo mi je u intervjuu izjavio kako u svijetu hip-hop danas više nije uopće društveno kritičan, nego je postao mainstream i izvorište industrije zabave. Slažeš li se ti sa svojim beogradskim kolegom?

Sassja: Ma svijet je velik, ima svakakvog repa. Ne vidim ja to kao problem, kao “trebamo spašavati rep”, neka svako radi šta želi i sluša šta želi. Pjesma treba biti zabavna i edukativna, a ako su ti sve pjesme samo zabavne onda si zabavljač, a ne umjetnik. Al’ ok, tvoja stvar, a publika nek’ sebi izabere da li želi samo zabavljača kao idola.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ilhOVcAH4x4[/youtube]

Živimo u 21. stoljeću, hip-hop nije neka nova žanrovska glazbena forma, pa svejedno bi se žene koje se njime bave u cijeloj regiji moglo nabrojati na prste jedne ruke. Kako se u jednom takvom konzervativnom društvu, kao što je ovo naše svebalkansko, danas gleda na ženu koja se bavi repanjem? Pomaže li ti ili odmaže činjenica što nemaš veliku konkureciju?

Sassja: Ništa meni ne pomaže, niti odmaže, za sve treba raditi, bilo da si muško ili žensko. Ako sam ikada i osjetila da je nekome prepreka to što sam djevojka, onda sam samo više radila i savladala tu prepreku, nisam kukala kako mi je teško ili nemoguće. To sve ima veze sa stavom i hrabrošću, ne sa spolom.

Kako pišeš pjesmu? Imaš li prvo neki beat u glavi prema kojem pišeš tekst, ili obratno?

Sassja: I jedno i drugo, nema pravila. Za sljedeći album Kantriman i ja uglavnom zajedno pravimo i muziku od samog starta, pa i tekst i muzika nekako u isto vrijeme nastaju i usavršavaju se. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X