Schengenfest – pogranični chill

Tko god se žalio na ovogodišnje vremenske (ne)prilike i manjak onog pravog sunca, prvog je vikenda u kolovozu zasigurno nabacio ogroman kes na lice jer Sunce nas je zagrlilo sa svih strana. Ondje gdje je prije samo pet tjedana bio nevidljivi zid Europe, sada je niz procjepa i otvorenih vrata za kretanje. No Schengen je i dalje ostao.

Schengenfest (Foto: Igor Jurilj)

Takva simpatična omaška nije se dogodila Plavom orkestru koji su vidno zapeli u svojim dječačkim osamdesetima kada su svijet promatrali kroz svoje ružičaste naočale i zato se ne žele probuditi. Nije vjerojatno toliko zbog svijeta, koliko zaljubljenosti u mlađe verzije sebe i jahanje na hitovima što pjevale su uglavnom majke okupljenih u Schengenskom prostoru. Tako se Loša uživljavao dvaput u svoju popularnu sricalicu “Fa-fa-fašista…”. Prvi put kao frontmen svog ljigavo-patetičnog benda, a zatim dan kasnije na pozornici s Dubiozom kojoj se pridružujue, eto kad je već tamo, u hitu “Vidi, vidi, vidi”.

A Dubioza je mašina što se dobro zna prilagoditi korisniku, pa tako setlistu prekrajaju iz nastupa u nastup, ovisno o profilu publike. Stoga je na Schengenu mrvicu veći fokus bio na njihovom anglofonu dijelu opusa. Okupljenima milo i plesno, pa je žurka trajala do jutra. Žurke, partija, igranke bilo je i tijekom Denisa&Denisa, po onom sličnom obrascu nostalgije Plavog orkestra, a plava polovica benda Marina Perazić kasnije je pored pozornice rado skakala uz uspješnice svojih balkanskih kolega.

Dok su ovi bendovi, kao i samo Hladno pivo, raspametili svoju publiku, manje su to uspjeli Partibrejkersi na kojima je u usporedbi sa spomenutim bila šačica ljudi što su ih uglavnom promatrali s čuđenjem i tek se pokoji pojedinac pronašao da zapjeva zajedno s Canom – zločestim momkom na čelu rockera sa stažom od 30 godina. Stvar je to generacije. Ali generacijska stvar nije bio loš odaziv na veliko osvježenje – karizmatične meksičke garage punk-rockere Los Explosivos što s turneje iz Njemačke su ravno stigli na praznu poljanu. No šteta ih je bilo propustiti jer kosmati momci kao iz nekog camp meksičkog filma žarili su nedjeljne večeri kada sve S.A.R.S., Dubioza i Skunk dovode do usijanja. Recept je jasan – samo provjereno pali.

No (šesti) Schengenfest može apsolutno svoje ovogodišnje izdanje staviti pod kategoriju uspješnosti i trijumfa zbog polaganog, ali kvalitetnog sadržajnog proširenja, fantastične organizacije i dobre uhodanosti i koordiniranosti svih festivalskih sektora što u tri dana na obali Kupe pružali su potpuno zadovoljstvo. S pivicom i domaćim gemištom izležavanje na osunčanom slapu uz fine i nenapadne zvuke eklektične elektronike, pa do đuksanja u japankama i bosonogi cijelu noć podno dije pozornice što zadovoljavale su sve preduvjete za dobre i opuštene festivalske noći kojima je nedostajalo tek nešto dobre volje iz smjera Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X