‘Scream VI’ – tko je ugrozio horor?

‘Requel’ serijal meta slasher franšize, kako obrascima radnje, tako i kvalitetom prati razvoj izvorne kvadrilogije, pa je vjerojatno za očekivati da će se dogoditi i još koji nastavak koji nudi manje zadovoljstva od onog prethodnog.

“Scream VI”

Prošli sam tjedan s nevjericom na jednom domaćem portalu pročitao kako “istinski filmofili” znaju da je “horor najugroženiji filmski žanr” jer se snima sve manje klasika kao što su bili “The Shining” ili “The Exorcist”. Sve da je i kultni status nešto što nužno ne mora biti potvrđeno kroz godine, ova tvrdnja ne bi bila točna jer je svakom “istinskom filmofilu” jasno da je posljednjih godina na snazi upravo svojesvrsan preporod žanra, a filmovi poput “The Witch” Roberta Eggersa i “Midsommar”, a pogotovo “Hereditary” Arija Astera već sad pripadaju nekim od najboljih ostvarenja u povijesti filma strave.

Osim toga, u posljednjoj kolumni 3,6 rendgena pisali smo i o usponu relativno niskobudžentnih naslova s elementima horora koji na blagajnama višestruko vraćaju uložen novac (“M3gan” je zaradio gotovo 15 puta više od uloženog novca), a tu su naravno i stare franšize koje se svako toliko oživljavaju i ne prestaju dovlačiti gledatelje bez obzira na kvalitetu novih uradaka. Povratnička trilogija “Halloween” tako je, primjerice, završila s dva izrazito slaba nastavka koji su unatoč negativnim kritikama zaradili ukupno 140 milijuna na pedeset uloženih.

Prošle je godine ponovno pokrenut i meta slasher serijal “Scream” koji je sredinom devedesetih lansirao veliki Wes Craven, autor klasika kao što su “A Nightmare on Elm Street” i “The Hills Have Eyes”, a koji je svojim svježim pristupom i referencama na trope žanra snimio još tri nastavka izvornika prije smrti svog tvorca. Uslijedile su i dvije televizijske serije, a zatim je lani redateljski par koji čine Matt Bettinelli-Olpin i Tyler Gillett preuzeo franšizu i snimio vrlo uspješan “legacy” nastavak, odnosno, kako su oni to sami u autoreferencijalnom filmu prozvali – “requel”.

Requel je nastavak koji je ujedno i reboot, što uključuje prisustvo niza novih likova kojima se pridružuju i oni iz izvornika kako bi se zadržali narativ i tradicija koji su bitni u serijalima. U prošlogodišnjem filmu tako smo upoznali Sam i Taru Carpenter (Melissa Barrera i Jenna Ortega) i njihove prijatelje koji su se suočili s povratkom ubojice Ghostfacea, dok su im u pomoć uskočili i neki koji su prežiivjeli izvorni masakr u Woodsbobou, Sidney (Neve Campbell), novinarka Gale Weathers (Courteney Cox) i policajac Dewey Riley (David Arquette).

Lanjski film zavrijedio je pozitivne kritike domišljatim spajanjem starog i novog, pa nije trebalo čekati dugo da se njegovi redatelji bace i na proizvodnju nastavka. Svega godinu dana kasnije stigao je “Scream VI” koji iz malog mjesta junake seli na studij u velegrad. Ovo je pak paralelna referenca na nastavak izvornika koji se također odvijao na koledžu. Sestre Carpenter i blizanci Mindy i Chad (Jasmin Savoy Brown i Mason Gooding) sad su u New Yorku, ali lik u halji s maskom temeljenoj na “Vrisku” Edvarda Muncha i dalje ih ne pušta na miru. Kako to već ide u nastavcima, a vjerujte mi da će vas u filmu na to podsjetiti više puta, ono što slijedi mora biti veće i krvavije od svega što je prethodilo.

Dok je prethodni nastavak klizio bez greške, “Scream VI” se već u uvodnom dijelu zapliće o vlastite noge gnjaveći nas poput neke Netflixove tinejdžerske serije raznim romantičnim interesima u potkama koje ultimativno ne vode nikud. Mnogo je tu razgovora o nošenju s traumom i slično, no stvari se bitno popravljaju kad u film stiže akcija pogonjena ubojicom. U tim scenama film postaje doista uzbudljiv. Zadrti fanovi franšize pobunili su se kad su u traileru vidjeli da Ghostface u jednoj sceni koristi vatreno oružje, jer to nije u skladu s pravilima sage, ali pucnjava u bodegi doista je dobro režirana, kao i jurnjava po stanu i bijeg preko ljestvi u zgradu preko puta.

“Scream VI” (foto: Paramount Pictures)

Dok ima adrenalina “Scream VI” dobro funkcionira, no čak i stvari poput konstantnog pozivanja na pravila u filmovima strave ovdje već postaju naporne i samima sebi svrha, a da ne pričamo o tome da paralele postaju sve nategnutije kako se broj filmova u franšizi povećava. A i vraćanje poznatih likova postaje sve teže, pa se tako od stare garde iz izvornog filma ovdje pojavljuje samo Gale, a protagonistica Sidney se samo uzgred spominje. Umjesto nje postavi je vraćena Hayden Panettiere kao Kirby Reed, junakinja četvrtog nastavka franšize koja sad radi kao agentica FBI-ja i služi svojoj svrsi, ali tek donekle, budući da je velik dio publike do njezinog prvog pojavljivanja 2011. već i odustao od praćenja serijala.

“Šestica” dobar dio svog uloga stavlja na Jennu Ortegu koja je većinu prethodnog filma provela u bolničkom krevetu, a sad joj je uloga znatno povećana otkako je postala izrazito vrućom robom za tinejdžerke igrajući naslovnu ulogu u “Wednesday”, popularnom Netflixovom rebootu “Obitelji Addams”. Prema svježim najavama, Ortega će pojačati status gotičke princeze i ulogom u requelu “Beetlejuicea” koji priprema Tim Burton.

Unatoč činjenici da je moja trinaestogodišnja kći bila jednako oduševljena šestim nastavkom kao i petim (možda čak i više), kako stvari stoje, requel serijal “Screama” kako obrascima radnje, tako i kvalitetom prati razvoj izvorne kvadrilogije, pa je vjerojatno za očekivati da će se dogoditi i još koji nastavak koji nudi manje zadovoljstva od onog prethodnog. A dok god bude zarade (a šestica već juri prema rekordnom otvaranju u povijesti franšize), ljubitelji horora nemaju razloga biti zabrinuti za “najugroženiji žanr” jer njemu ide bolje nego većini drugih.

Ocjena: 5/10

(Paramount Pictures, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X