‘Se me ra morta privari’, prvi singl s albuma ‘Canto amoroso’ Tamara Obrovac Transhistria Ensemblea

‘Se me ra morta privari’ (‘Ako me smrt prevari’) prvi je službeni singl Tamare Obrovac s aktualnog albuma ‘Canto amoroso’. Pjesma je ove godine nominirana za nagradu Porin u kategoriji najbolje skladbe jazz glazbe.

Tamara Obrovac Transhistria Ensemblea (Foto: T. Genc)
Tamara Obrovac Transhistria Ensemblea (Foto: T. Genc)

„Kao vokalistu kojem je riječ sastavni dio izričaja vrlo su mi zanimljivi istarski govori, kojima je Istra izrazito bogata. Jedan od najposebnijih je svakako istrorumunjski tj. žejanski ili vlaški govor čija me je melodioznost kao glazbenika posebno privukla. Otkrila sam da me sam zvuk, melodija samog govora, vode stvaranju različitih glazbenih melodija; vjerujem da poznajete osjećaj kad se naježite od glave do pete; upravo to mi se dogodilo kad sam čula snimku na kojoj Silvana Brkarić Krculić izgovara svoju poeziju, pjesmu ‘Se me ra morta privari’, dio koje sam i uglazbila. U tom zvuku govora i bez razumijevanja značenja riječi, prepoznajem emociju, arhaiku i iskonsku snagu različitosti i promjene kao osnovnog životnog principa, koji je vidljiv u svim porama Istre, mog zavičaja, čudesno bogate i posebne regije.Tu je posebnost i snagu prirode i čovjeka kao njenog sastavnog dijela video spotom dočarao redatelj Matija Debeljuh, pri čemu je imao pomoć orkanskog juga koji je svakako dodao jednu posebnu dimenziju,“ kazala je Tamara Obrovac.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m06jcUidVFg[/youtube]

Nakon albuma “Ulika revival” Tamara Obrovac Quarteta, objavljenog za za švicarski Unit Records, Tamarin deseti album “Canto amoroso”, izveden s Transhistria Ensembleom izišao je u nakladi austrijskog Alessa Recordsa, a odnedavno je u prodaji i diljem Hrvatske u distribuciji Menarta u ograničenoj količini.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X