‘Sex Education’ – petica iz seksualnog odgoja

Šarm i svježina koju donosi serija ‘Sex Education’ je u direktnom pristupu problemima odnosa, veza, prijateljstva, roda, spola i društvene hijerarhije bez okolišanja i izmišljanja analogija.

‘Sex Education’

“Dragi dnevniče, Sve je počelo jednog dana, davno prije mog rođenja, kada je moja mama snimila jedan video na temu…” mogao bi taj izmišljeni citat biti uvod u seriju “Sex Education”. Netflixova top ten uzdanica iz 2019. g., u 2020. odvrila je drugu sezonu, a vidjet ćemo hoće li treća u siječnju iduće godine stići na vrijeme obzirom na globalne pandemijske okolnosti.

Viktorijanska zgrada elitne srednje škole smještena u urbaniziranoj provinciji usavršena je verzija britanskog obrazovanja u internatu i prenesena u moderni način života kakav bi izabrala seksualna terapeutkinja Jean koju u seriji utjelovljuje Gillian Anderson (“X Files”) ili mama iz izmišljenog retka dnevničkih zapisa.

Način na koji ova serija liječi probleme novomilenijske teen generacije po svim identitetskim točkama je progresivan, ljudski, iscjeljujuć i osnažujuć. Maštovitost zadataka kroz koje mora proći Ottis (Asa Butterfield) kako bi se kao seksualni terapeut među svojim vršnjacima penjao na društvenoj skali obuhvaća ogroman broj tema koje, iako možda ne znaju artikulirati, mladi itekako osjećaju. Dostupnost ogromne količine informacija i paralelan svijet nepremostivih zabrana smiksana je u radnju serije za mlade kakvu od “I to mi je neki život”, “Misfits” i “Skins” nije nitko snimio. Iako je “Sex Education” serija koja cilja generaciju koja je odrasla na Hary Potteru i svima starijima od 16, dovoljno je višeslojna da će opustiti i zabaviti i puno šiti generacijski okvir koji će osim u izvrsnim interijerima i dobroj glazbi moći uživati u dubini, iskrenoj emociji i zabavi.

Postavljanje dobne granice za gledatelje iznad 16 može se protumačiti zakonom da je ilegalno imati odnose prije te dobi, a pritom nije jasno definirano je li ilegalno prije legalne dobi za odnose biti o njima educiran. Ilegalno, važan pojam koji je od slatkog zabranjenog voća postao najneudobniji oblik svakodnevnice onima koji su kao bića ilegalni – i kako je uopće došlo do toga. Stavljanjem oznake +16 na fikcijski sadržaj produkcija se na mala vrata priklanja ortodoksnijoj obrazovnoj dimenziji vjerojatno pod izgovorom zaštite medija od mogućeg progona jačih poluga vlasti.

Kako na seks gleda djevojčica koja je očito svu edukaciju stekla iz porno filmova ili dječak čiji su roditelji svoju kompletnu life coachig karijeru posvetili upravo rješavanju seksualnih frustracija? Pitanja koliko je umjetničkih i dekorativnih predmeta inspirirano seksom i koliko je priroda eksplicitna, serija će tek dotaknuti i možda potaknuti interes mladih za daljnjim istraživanjima u malo manje fikcijskom sadržaju. Djevojčicu glumi Aimee Lou Wood koja likom neodoljivo podsjeća na lik Cassie (Hannah Murray) iz “Skins/Nabrijani”.
Odgovornost za maštovitost priče je u rukama scenaristice Laure Neal, koja je ove godine preuzela pisanje scenarija za četvrtu sezonu velike BBC-jeve uspješnice “Killing Eve”.

“Postoje stvari u životu koje ako se dogode, jednostavno znate da im želite reći ‘da’, prije nego što strah kaže ‘ne’”. Izjavila je Anderson o svom pridruživanju “Sex Education” ekipi u intervjuu za Deadline.

Dok se stvari u vanjskom svijetu ubrzano mijenjaju i raste strepnja o budućnosti vrjiednosti poput prava na obrazovanje i zdravstveno osiguranje, uranjanje u seksualne probleme tinejdžera koji žive u jednom od toleracijom oličenih idiličnih Shiera čini se kao najbolje moguće provedeno vrijeme.

Hoće li veliko pitanje seksualnog odgoja i njegovog pravovremenog plasiranja naći konsezus ili ne, vrlo je individualno postavljeno. Serija je, u svakom slučaju, odlična.

Ocjena: 8/10

(Netflix, 2019. -)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X