SF jesen: Gdje je razočarao ‘Dredd’, uspio je ‘Looper’

‘Dredd 3D’ redatelja Petea Travisa nije toliki podbačaj kao prethodnik u kojem je najpoznatijeg stripovskog suca glumio Sylvester Stallone, no nije SF priča koja će vas zakovati za stolac, za razliku od ‘Loopera’ koji nudi životnu psihologizaciju likova tamo gdje je najmanje očekujete.

'Dredd 3D'

“Dredd 3D”

Budućnost. U mračnom, distopijskom metropolisu prepunom nasilja, negdje u Sjevernoj Americi, Suci (Judges) imaju ovlasti sudaca, porote i izvršitelja kazne. Sudac Dredd (Karl Urban) je poslan na svoj najnoviji zadatak: pronaći Ma-Ma (Lena Headey), kraljicu nove droge na tržištu, koja gospodari svojim kvartom s grupom pomagača. U tome mu treba pomoći i Cassandra Anderson (Olivia Thirlby), novakinja koja nije najbolje prošla na testiranjima, ali koja ima vidovnjačke sposobnosti koje joj pomažu gurnuti u pozadinu nedostatak samopouzdanja i traženih kvaliteta i na drugačiji način nametnuti se kao materijal za Suca.

Prva polovica filma “Dredd 3D” je solidna. Stripovska, ali uzbudljiva atmosfera i odličan casting drže pažnju i uzlet se priprema do negdje pred kraj druge trećine filma. No u sceni u kojoj Ma-Ma manično raspaljuje svojim oružjem po Dreddu, nešto kao da krene u pogrešnom smjeru i nakon tog momenta ne samo da sam izgubio interes za nastavak priče, nego ona zaista od tog trenutka postaje ono čega sam se pribojavao – neiskorišteni potencijal.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JqqgrUna28w[/youtube]

Dredd je uglavnom korektno ostvarenje redatelja Petea Travisa (Vantage Point) koje će, vjerujem, zadovoljiti poklonike stripa (i sam autor pohvalio je film, za razliku od filmske adaptacije iz 1995. godine koja je dočekana loše i od strane kritike i od strane publike) i teško mu se može naći neka ozbiljna pogreška zbog koje nije uspio biti bolji film, no sam rasplet priče, upravo u trenutku gdje treba doživjeti svoju kulminaciju, mlako, rutinski i skoro pa ravnodušno do kraja se pretvara u jednodimenzionalna utrku ka jedinom cilju – uhvatiti Ma-Ma. Toga se štreberski i neinventivno drže kako Dredd tako i ekipa iza kamere. Ukoliko očekujete faktore iznenađenja, neobične i neočekivane obrate, ovdje ih nećete naći.

Ukoliko ste došli po adrenalinsku i površnu zabavu bez previše mozganja, ovo je film za vas.

Ocjena: 6/10

(DNA Films, IM Global, Reliance Big Entertainment, 2012.)

Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X