Sfumato ‘KNAUF’ – položen ispit drugog albuma

Zagrebački instrumentalni trojac Sfumato objavio je drugi album ‘KNAUF’.

Sfumato ‘Knauf’

Zagrebačka scena, odnosno ona grana njena stabla koja više naginje uvrnutosti i eksperimentiranju, ima što za ponuditi kad su u pitanju “sastavi bez riječi”. To naravno ne znači da takvi nemaju što za reći. Ako slika vrijedi tisuću riječi, tisuću tonova vrijedi jednu knjigu, ili recimo omanju knjižicu.

Tek nešto ispod 35 minuta, “KNAUF” bilježi drugi punopravni studijski zapis Sfumata. Na ovom će se albumu naći sve ono između kaosa i mira, nemira i zena – a u samom središtu takve ionako centralne zgodbe naći će se zanimljiv glazbeni nugat. Za potrebe recenziranja sadržaja nije ga nezahvalno otvoriti.

Bend o kojem govorimo (Viktor Slamnig, Matko Bobić, Ivan Cimi Marinović) već je na prethodniku jasno postavio uvjete i dao naslutiti da je ono čudno njihova najplodnija površina. Na takvom su tlu odlučili ostati i sada, uz očita poboljšanja u domeni produkcije.

Uzimajući u obzir sve što se zadnjih godina kultivira u metropoli, potrebno je naglasiti kako je evidentno da od tamo dolaze bendovi čija je vizija kristalno jasna.

Nadalje, ima bendova čija je jedina vizija da ili vizije nema, ili ona – iako postoji i prisutna je u svakom koraku kompleksnog procesa stvaranja – ne predstavlja okvir, već zdravi orijentir. Sidra su bitna, a Sfumato se uglavnom usidrio u inovativnost koja ide u svim smjerovima.

“KNAUF” je još jedno izdanje koje je izašlo pod kišobranom JeboTona. Bend je bio duboko i intenzivno involviran u tehničkom procesu nastajanja albuma (vidi liner notese), a takav pristup dodatno daje na simpatičnosti ovog projekta. Glazbeno je puno više od solidnog uzleta, nije ispoliran po rubovima, agresivan je, opušten i poletan, sve u jedno te istom trenutku. Zapravo je tako najlakše opisati karakter ploče – odvija se u trenutku, ali u trenutku kojeg je moguće dalje secirati i te novonastale fragmente dozvoljeno je promatrati kao zasebna poglavlja jedne šire priče.

Postoji, dakle, više slojeva ovog materijala. “Napasti” ga se može iz više kuteva, svaki je legitiman i svaki omogućuje fokusiranje na drugi element slagalice. Odlučio sam ga promatrati odozgora, iz ptičije perspektive – nakon čega mogu samo reći da je Sfumato službeno zaobišao prokletstvo drugog albuma. Nema magle, nema slabih aludiranja na neku lažnu profinjenost, nema tanašnosti i vrludanja oko vlastite kreativne osi – u središtu ovog bogatog svemira, kad se sve zbroji i oduzme, postoji samo knauf.

Sve se odvija u trenutku, specifičnom, ali ujedno i bilo kojem trenutku.

Ocjena: 7/10

(JeboTon, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X