‘Sherlock Holmes: Igra sjena’ – Holmes je mrtav, živio Holmes!

Drugi Ritchijev film o Holmesu pomiče granice još dalje. Originalnog Holmesa je sve manje, ali zabave je sve više.

Sherlock Holmes: Igra sjena

Odreknite se svake nade u vjernu ekranizaciju Sherlocka Holmesa, vi koji ulazite u kino pogledati “Sherlocka Holmesa: Igru sjena”. Puritanski poklonici djela Arthura Conana Doylea vjerojatno neće baš blagonaklono gledati na to osuvremenjivanje kojim se očigledno željelo konzervativnog detektiva približiti današnjoj mlađoj publici. Holmes je tako prikazan kao genijalni ekscentrik, opsesivan i impulzivan, a njegovoj genijalnoj dedukciji (ovdje znatno manje elaboriranoj nego u knjigama) pridodana je neočekivana fizička spremnost i izvanserijske borilačke sposobnosti. Najnevjerojatniji eksperimenti i istraživanja u svrhu sprečavanja zločina prisutni su i u filmu, kao i umješnost u prerušavanju, ali su dovedeni gotovo do apsurda. Također, općepoznati Holmesov zaštitni znak, savinuta calabash lula, s kojom je najčešće portretiran, zamijenjena je pak ravnom manjom lulom. No, u ovom pojedinačnom slučaju nije riječ o iznevjeravanju Doylea, već samo uobičajene predodžbe. Holmes je i u knjigama pušio najčešće ravne ili blago savinute lule (briar, trešnja ili glinena), a calabash lulu uveo je kazališni glumac William Gillette iz prozaičnog razloga što je s njom u ustima lakše izgovarao dijaloge – i tako je uveo u legendu. Nije ni dr. Watson prošao netaknuto pa je i on od mirnog sidekicka postao akcijskim herojem i aktivnijim sudionikom događaja.

No sve te promjene i modernizacije koje su uvedene ne znače nužno i loš film, pogotovo kada sve to skupa zamiješa Guy Richie, pod uvjetom da je dovoljno nadahnut. A ovdje u velikoj mjeri jest. U drugoj sherlockholmesovskoj ekstravaganzi, u već poznatu smjesu detekcije, akcije i steampunka dodano je i malo Jamesa Bonda, „Nemoguće misije“, te dobrodošao dašak Corta Maltesea.

U Europi se nižu sve opakiji bombaški napadi koji se pripisuju anarhistima i uspijevaju produbiti animozitet među državama dovodeći ih na rub rata. Za razliku od ostatka svijeta, Holmes zna da iza svega toga stoji profesor Moriarty, jedino još ne zna zašto, niti može išta dokazati. No, za Holmesa postoji veća nevolja od mogućeg skorog rata, jer dr. Watson se ženi, a to svakako ne priliči jednom sudrugu u akciji i avanturi. Holmes ipak stoički odradi svoju ulogu kuma, premda momačku večeru iskoristi za svoju istragu (upoznavanje s gatarom, Cigankom Madame Simzom, koju spasi od kozačkog plaćenog ubojice), a zatim iz vlaka kojim putuju na medeni mjesec izbaci i Watsonovu ženu Mary (doduše da je spasi od Moriartyjevih ubojica, ali ne bez određene zadovoljštine u tome). Naime, Holmes se našao licem u lice s Moriartyjem koji je jasno dao do znanja da će se, nakon što je ubio Holmesovu dragu, okomiti na Watsona i njegovu suprugu. Holmes zna da mora zaustaviti Moriartyja bez obzira na cijenu, a svjestan je toga i Watson. Trag ih odvodi u Pariz gdje moraju pronaći Madame Simzu odnosno njenog brata te doznati što se krije iza bombaških napada kako bi osujetili Moriartyjeve planove. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X