‘Sigurno mjesto’ Jurja Lerotića najbolji film 33. izdanja ljubljanskoga LIFFe-a

Domaći kandidat za nagradu Oscar nastavlja sa skupljanjem priznanja.

Juraj Lerotić, Miljenka Čogelja i Goran Marković (foto: Pipser)

Dugometražni prvijenac Jurja Lerotića, domaći kandidat za nagradu Oscar, film ‘Sigurno mjesto’, osvojio je glavnu nagradu Vodomec (Kingfisher) na 33. izdanju ljubljanskoga filmskog festivala LIFFe. Ovo je deseto priznanje filmu koji je trenutno u kino distribuciji diljem Hrvatske.

Međunarodni žiri LIFFe-a koji čine Edel Brosnan, scenaristica i direktorica za strategiju Europske ženske audiovizualne mreže (EWA), portugalska producentica i novinarka Joana Domingues te slovenski režiser i scenarist Matevž Luzar svoju su odluku pojasnili ovim riječima: ‘”Sigurno mjesto”, prvijenac Jurja Lerotića prekrasan je, istinit i suosjećajan film o suicidu, izuzetno važnoj temi o kojoj treba puno više govoriti. Odlikuje ga precizna režija, iznimna gluma i fotografija. Film je to koji ostaje u našim mislima i obećava zanimljiva buduća ostvarenja ovog redatelja.’

Ovogodišnje izdanje LIFFe-a održava se od 9. do 20. studenoga, a svečana dodjela nagrada održana je sinoć.

“Sigurno mjesto” dosad je nagrađivano na renomiranim festivalima diljem svijeta – na Filmskom festivalu u Locarnu nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i najbolji debitantski film, na Sarajevskom festivalu Srca Sarajeva za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić), nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina te nagradu Cineuropa. Na Zagreb Film Festivalu nagrađen je posebnim priznanjem u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji, a tijekom proteklog vikenda proglašen je najboljim filmom 32. filmskog festivala u Cottbusu.

Festivalski put “Sigurno mjesto” nakon Ljubljane nastavlja na 67. izdanju filmskog festivala u Corku u Irskoj (10. do 20. studenoga), na renomiranom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu (13.-22. studenoga), međunarodnom filmskom festivalu Mannheim-Heidelberg u Njemačkoj koji će se održati od 17. do 27. studenoga, dok će krajem studenoga, tj. početkom prosinca film biti prikazan na 28. izdanju Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu.
Režiju i scenarij filma potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastao je u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December. Distributer filma je Hulahop. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X