‘Sigurno mjesto’ Jurja Lerotića u studenome gostuje na devet filmskih festivala

Film je do sada selektiran na preko 25 festivala diljem svijeta

Sigurno mjesto (foto: plakat)

Hrvatski kandidat za nagradu Oscar, nagrađivani film “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića, 3. studenoga započeo je kino distribuciju diljem Hrvatske. Usporedo s time, film nakon izvanrednog uspjeha na festivalima u Locarnu i Sarajevu te priznanja na Zagreb Film Festivalu kreće na svoju daljnju festivalsku turneju. U narednih mjesec dana “Sigurno mjesto” će biti prikazano na čak devet renomiranih filmskih festivala, dok je sveukupno dosad selektirano na više od 25 festivala diljem svijeta.

Ova napeta i moćna drama temeljena na osobnom iskustvu redatelja Lerotića suočava gledatelja s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti, ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi. Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

“Sigurno mjesto” u ponedjeljak 7. studenoga imao je grčku premijeru u sklopu 63. izdanja Međunarodnog filmskog festivala (Thessaloniki International Film Festival) koji se u Solunu održava od 3. do 13. studenog. Bit će prikazan u sklopu natjecateljskog programa Meet the Neighbors koji uključuje prve ili druge dugometražne filmske uratke iz proširenog grčkog susjedstva. Uslijedit će projekcija filma na 19. izdanju Festivala europskog filma u španjolskoj Sevilli, koji se održava od 4. do 12. studenog i to u sklopu natjecateljskog programa The New Waves. Film će potom biti prikazan i među dvanaest ponajboljih naslova srednjoistočne Europe u natjecateljskom programu Cottbus Film Festivala – spomenuti festival jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu, a održava se od 8. do 13. studenoga.

Festivalski put “Sigurno mjesto” nastavlja u Ljubljani na LIFFE-u – 33. izdanju Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala u Sloveniji koji će se održati od 9. do 20. studenoga, a bit će prikazan u sklopu glavnog natjecateljskog programa Perspektive koji uključuje prve ili druge filmove mladih autora. 67. izdanje filmskog festivala u Corku u Irskoj održat će se od 10. do 20. studenoga, i uključit će Lerotićev film u sklopu natjecateljskog programa Spirit of the festival award koji ‘promiče nove i odvažne glasove u suvremenom igranom filmu europskih prvih i drugih redatelja’. Uslijedit će gostovanje na litvanskom filmskom festivalu SCANORAMA (10. – 20. studenoga) i to u sklopu programa Crossing Europe koji uključuje filmove prikazane na istaknutim svjetskim filmskim festivalima poput Berlina, Cannesa i Venecije.

Premijeru na području Bliskog istoga i sjeverne Afrike Sigurno će mjesto imati na renomiranom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu (13.-22. studenoga) i to u nenatjecateljskom programu Međunarodna panorama (International Panorama). Uslijedit će projekcija na 71. izdanju međunarodnog filmskog festivala Mannheim-Heidelberg u Njemačkoj koji će se održati od 17. do 27. studenoga, dok će krajem studenoga, tj. početkom prosinca film biti prikazan na 28. izdanju Festivala autorskog filma (FAF) koji će se održati od 26. studenoga do 4. prosinca u Beogradu.

“Sigurno mjesto” progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. Film Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića.

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastao je u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December. Distributer filma je Hulahop. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X