Siniša Škarica predstavio ‘Tvornicu glazbe’, detaljno putovanje u muzičku prošlost

Prva promocija knjige o povijesti ovdašnje diskografije i Jugotona održana je danas u šibenskoj Gradskoj knjižnici.

S današnje promicije knjige Tvornica glazbe (Foto: TRIS)

U ova doba prebrza tempa, u utrci za egzistencijalnim i materijalnim, postalo je važno samo danas, ovdje i sada, tako da nam i obzor prema sutra – na što smo uvijek barem deklarativno prisezali – izmiče pozornosti. I za pogled na jučer ostaje sve manje vremena. Zato je to “malo” potrebno naprosto ugrabiti i, ako je moguće, zaštititi aurom koja će isijavati toplinom i emocijama kako bi nam barem povremeno (o)grijala srce da ne postane “srce od leda”, poput onog što ga susrećemo u mitovima i SF bajkama o izgubljenoj ljudskosti.

Tako počinje 423 stranice duga knjiga “Tvornica glazbe – priče iz Dubrave”, prvi dio trilogije Siniše Škarice, najbitnijeg Jugotonovog urednika, koja je danas promovirana u Šibeniku. Ideja je da se ispriča priča o Jugotonu/Croatiji Records i yu-diskografiji, no na kraju će, očekivano, sve skupa prerasti u ep o povijesti ovdašnje muzike, što je Škarica dobrim dijelom već obradio u odličnoj knjizi

“Kad je rock bio mlad”. Druga dva dijela su već napisana i čekaju tiskanje.
Ime knjige parafraziran je naslov Vjesnikovog teksta iz ’57. – “Tvornica glazbe na putu za bolju budućnost” – kada se slavilo 10 godina Jugotona. Danas se slavi 70.

– Ovaj prvi dio trilogije obrađuje razdoblje od 1947- do 1969. godine. To je vrijeme kada diskografija postaje industrija i kada glazba, u nas i u svijetu, doživljava uzlet, jer šezdesete su neponovljive. Možemo mi govoriti što god hoćemo, no to su godine koje će se teško ponoviti, Beatlesi, Stonesi, Dylan itd… – rekao je Siniša Škarica.

Knjiga sadrži veliki broj tekstova koji su pisani za izdanja Croatije Records (od osamdesetih naovamo), no ipak je polovica tekstova napisana upravo za ovo izdanje. – Knjiga nije zamišljena kao pop-katalog, ni kao nekakav leksikon. Pisana je kronološki, počinje s likom i djelom Slavka Kopuna, čovjeka koji je osnovao Jugoton, a o kojemu se danas jako malo zna. Svaka tema prelazi iz jedne u drugu, nas neki način ona prethodna je šlagvort za sljedeću – kaže autor.

“Tvornica glazbe” nije nostalgična priča, niti se idolopoklonski piše o nekadašnjim glazbenim veličinama. Kako sam autor tvrdi, glazbenici su ljudi s manama i vrlinama, i kao takvi su u knjizi i predstavljeni. Novinar Zlatko Gall kaže da ovo nije priča ni firmi: – Siniša je napravio veliki posao. On nije samo zabilježio dio povijesti, već je sve priče, koje funkcioniraju i samostalno, smjestio u jednu izuzetno povezanu, smislenu i organsku cjelinu. Knjiga se ne bavi kronologijom izdanja, već se bavi albumima različitih izvođača koji su itekako bitni za diskofile, ali značajni i za diskografe.

Naime, tako se zapravo radi rez u određene stilove, razdoblja i karijere. Škarica je kao Jugotonov urednik potpisao neka od najznačajnijih izdanja i prvi je pokrenuo jednu smišljenju valorizaciju domaće popularne glazbe.

– Knjiga je, poetski rečeno, pisana zlatnim perom autora koji je nadaleko poznat po svojim uredničkim podvizima, ali i retoričkim i spisateljskim sposobnostima. Knjiga je pisana i zlatnim perom vremena koje je ostavilo nezaboravne muzičke priče i biografije nama svima u naslijeđe. Zanimljivo je da se knjige ne mora čitati od korica do korica, svatko može odabrati određenu priču ili ličnost. Vjerujem da je “Tvornica glazbe” jedan od najljepših poklona Jugotonu, danas Croatia Recordsu, za 70 rođendan – fino se izrazila Natalija Cajić, jedna od urednica knjige.

Cijena knjige “Tvornica glazbe – priče iz Dubrave” je 199 kuna, drugi dio izlazi do kraja godine, a treći nagodinu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X