Skandalozna praksa: Raritetne master snimke Jugotona, Suzyja i Helidona prodaju se na eBayu

Rasprodaju hrvatskog kulturnog dobra razotkrio je tjednik Nacional.

  •  
  •  
Prodaja nacionalnog kulturnog blaga na eBayu
Prodaja nacionalnog kulturnog blaga na eBayu

Pod naslovom „Kulturocid desetljeća: Croatia Records rasprodaje hrvatsko kulturno dobro putem interneta“ u novom broju tjednik Nacional donosi opsežnu priču o prodaji reel to reel magnetofonskih vrpci master snimaka albuma koje su licencni partneri slali nekadašnjem Jugotonu kako bi se proizvodile vinilne ploče i audio kasete.

Tako se za cijenu od 1.249 dolara na eBayu može kupiti master traka grupe Kraftwerk “Electric Cafe”. Popis ponuđenih mastera na eBayu koji potječe iz nekadašnjeg Jugotona opsežan za ovu vrste unikatne memorabilije, tu su između ostalih „The Wall“ Pink Floyda, „Porgy & Bess” Georgea Gershwina, Mozartova “Missa Solemnis” – studio production master tapes, “Symphonies 88/104 Klemperer” Josepha Haydna, “Simply The Best” Tine Turner, Puccinijeva opera “Turandot” iz 1968. godine.

Novi broj Nacionala
Novi broj Nacionala

Nacional navodi da je riječ o kulturnom dobru Republike Hrvatske koju bi Croatia Records kao pravni slijednik nekadašnjeg Jugotona trebao arhivirati i čuvati. Da stvar bude još zanimljivija iza ponuđača ove skupe kolektorske memorabilije stoji stanovita tvrtka Woodstock Records koja to radi iz privatne usluge, kako je rekla novinaru Nacionala, te da se za sve treba obratiti Croatia Recordsu. Direktor CR-a Želimir Babogredac pak navodi u intervjuu kako ne zna o čemu je tu konkretno riječ i da on ništa ne zna o svemu tome, dok Veljko Despot, nekadašnji urednik licencnih izdanja tvrdi kako se ovim potezom, tko god da stoji iza njega, izlaže međunarodnoj javnoj sramoti.

Zanimljivo je da Želimir Babogredac koji tvrdi kako nije upućen u cijelu stvar zna podatak da se preko eBaya tako prodaju i magnetofonski masteri nekadašnje diskografske kuće Suzy, tj. njenog licencnog parnera CBS-a, kao i slovenskog Helidona.

Još je zanimljivije da su masteri nestali iz ponude na eBayu po objavi članka u Nacionalu. Jesu li brže bolje povučeni ili su svi prodani, zaključite sami, a na ovom linku se uvjerite da su bili u ponudi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X