Slikar Stipan Tadić slikom ovjekovječio nastup grupe Chui s Jazz orkestrom HRT-a u Grožnjanu

Nije toliko čest slikarski pothvat da se zabilježi jedan koncertni nastup, no Stipan Tadić, naš hvaljeni slikar mlađe generacije upravo se odlučio za to. Igrom slučaja u domeni karijere grupe Chui upravo je i taj nastup znakovit po jednom detalju.

Stipan Tadić, Mjesečev mrk, ulje na platnu 2018.

Koncert u Grožnjanu koji su Chui održali 22. srpnja ove godine, vrlo vjerojatno je bio i posljednji praćen Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Andreasa Marinella, kojem HRT nažalost nije produžio ugovor, što je pak drugi, tužni dio priče o ovim prostorima s kojih se protjeruju nadareni i nadahnuti pojedinci. Jer ako je netko od JO HRT-a stvorio uzbudljiv i avangardni orkestar čija kruna izvrsnosti se može smatrati kolaboracijski album s grupom Chui, onda je to svakako Andreas Marinello.

Toni Starešinić iz grupe Chui je za Stipanovu sliku saznao pukom igrom slučaja. “Kad te Željka Veverec (pjevačica grupe Mangrooove, op. a.) nagovori da odete na prekrasan piknik u centru grada na Vranicanijevoj poljani, pa slučajno sretnete frenda, pa dođe frend od frenda i tako upoznaš Stipana Tadića, mladu zvijezdu slikarstva i onda ispade da je Stipan bio u Grožnjanu baš kad smo svirali koncert s Jazz orkestrom HRT-a i ispadne da je Stipan taj koncert ovjekovječio za sva vremena na platnu”, objasnio je Starešinić na svom Facebook zidu.

“Bio sam na koncertu, super mi je bila rasvjeta i muzika, i baš sam nekako upao u atmosferu pa sam skužio da bi mogao to naslikati”, izjavio je Stipan Tadić za Ravno do dna i nastavio: “U Grožnjanu sam bio na jednoj dosta zanimljivoj likovnoj koloniji, jer su na njoj bili slikari iz cijele regije, dakle, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pa smo se tako družili i sprijateljili. Svatko je trebao napraviti ili donijeti sa sobom jednu sliku. Ja nisam ništa donio već sam tamo tražio motiv, našao sam ga u tom koncert, pa sam narednih desetak dana slikao sliku.

Slika se zove “Mjesečev Mrk”, što je slovenski naziv za pomrčinu mjeseca, jer se Stipan tamo intenzivno družio s jednim slovenskim parom, “Bio mi je simpatičan taj njihov naziv”, jednostavno je pojasnio. Rađena je tehnikom ulje na platnu i veličina joj je 50 x 60 cm.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X