Slučaj Tvornica – strah i prezir u Zagrebu

Zatvaranje Velikog pogona Tvornice kulture od strane sanitarne inspekcije koja je pod ingerencijom RH (a ne Grada Zagreba) povuklo je veliku dozu negodovanja svih glazbenih struktura u zemlji. Tiskovna konferencija na kojoj su se za tu priliku okupili brojni glazbenici, promotori i ljudi vezani za rad na domaćojglazbenoj sceni, organizirana je od strane čelništva Tvornice.

Bolje zvuk nego muk

(Ne)očekivano ista tiskovna konferencija (jedna od većih u posljednje vrijeme u Zagrebu) iznijela je na vidjelo čitav spektar problema zbog kojih smo, narodski rečeno, tu gdje jesmo. Nakon silnog objašnjavanja je li veliki pogon Tvornice kulture zatvoren zbog buke unutar kluba ili buke izvan njega nametnuli su se sljedeći zaključci u kojima je vidno kako izvršna vlast muku muči s propisima koji su u sudaru sami sa sobom, a time i sa zdravom logikom, a što tek reći onda o prirodnom pravu koje treba biti izvor legislative svake države.

Naime, Veliki pogon je zatvoren zbog buke unutar samog prostora jer je navodno sanitarna inspektorica izmjerila glasnoću veću od 90 decibela. Usporedbe radi udarac palicom o snare bubanj, dakle osnovni i najčešće udarani element bubnjarskog seta, glasan je 110 decibela i to je standard proizvođača. Točka. Koliko onda taj prastari zakon koji se već desetljećima samo prepisuje uopće ima smisla? Do sada se uglavnom nije primjenjivao po zdravologičkom nahođenju službenih organa, odnosno očito je kako je ta stavka lako mogla biti manipulativno i selektivno sredstvo. A čini se da je i sada, jer po tom zakonu svi prostori javnog okupljanja mogu staviti ključ u bravu.

Tiskovna konferencija u Tvornici (Foto: Nino Šolić)

Veliki pogon je također zatvoren i zbog toga jer je buka na ulici unutar zakonskih okvira (!?), ali se na nju žale četiri stanara okolnih zgrada, koji pak ne dozvoljavaju da se unutar njihovog životnog prostora izvrši mjerenje iste. Pored toga je u jednim dnevnim novinama danas objavljeno kako istima smeta što teško pronalaze parkirno mjesto u svojoj ulici u centru grada. Stvarno čudno. Što bi trebali reći primjerice stanari Gajeve ulice?

Ono što je zanimljivo jest podatak da istim stanarima nije smetala puno veća buka tijekom prethodnih 11 godina dok je u prostoru bio drugi najmoprimac, jer je prostor u jesen prošle godine dodatno izoliran. Na presici je dana i naznaka da se po istoj špranci svi zagrebački klubovi i koncertni prostori se mogu naći na udaru i to uskoro.

Tiskovna konferencija bila je popraćena brojnim podrškama  domaćih poznatih glazbenika među ostalima Damir Urban, Gibonni, Remi iz Elementala, Let 3, Gustafi, Mišo Hrnjak pa čak i Hrvoje Hegedušić koji odluku vlasi drži ishitrenom i neprihvatljivom.

Dražen Goreta iz Tvornice kulture (Foto: Nino Šolić)

„Ovo je dokaz da je pogođen neki moćnik“, bio je komentar Mile Kekina iz Hladnog piva. Koncertni promotor Zoran Marić istaknuo je kako je Zagreb još uvijek jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji nema napravljenu mapu buke, za što je bila pokrenuta inicijativa još 2004. godine po kojoj bi se označili dijelovi grada u kojima se konzumira glazbena kultura. Identične mape imaju sve europske metropole koje se po riječima Dijane Lakuš, menadžerice grupa Overflow i The Bambi Molesters, diče svojim “zonama buke” jer to spada u kulturnu ponudu, identitet i samim time veliki gradski prihod. Dalje>>

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X