Snow Patrol ‘Wildness’ – izgubljena patrola

Naziv ‘Divljina’ je bolan kontrapunkt ovog potpuno ukroćenog glazbenog poglavlja. Vapaj za onim čega više nema, ali ne u nekom prenesenom umjetničkom značenju, već u konkretnoj situaciji trenutnog kreativnog dosega unutar same grupe koja se utopila u sveprisutnoj prosječnosti.

Snow Patrol ‘Wildness’

Sedam godina je prošlo od posljednjeg studijskog albuma „Fallen Empires“. To je prilično dosta vremena za sjevernoirsko-škotski bend Snow Patrol koji je s tim albumom uspješno proširio stilske dosege i vinuo se u daleko zanimljiviju inačicu mainstreama od tadašnjeg Coldplaya. Tada su ta dva benda imali gotovo dijametralnu filozofiju, no s novim albumom „Wildness“ Snow Patrol kao da je krenuo stopama Coldplaya.

Svoj sjetni zvuk, kojim su se i proslavili, odlučili su ušminkati, učiniti ga prohodnijim mlađoj populaciji slušatelja, ušli u neke polu-poletne ritmove i stvorili dojam kao da pozivaju na zabavu koja njih same ne zabavlja. Kao da i samog Garyja Lightbodyja izdaju emocije u tako friziranom bendu, kao da pokušava izgurati svoju (urođenu) sjetu u stranu, ali mu ne polazi za rukom.

Rezultat je neuvjerljiv album benda koji je ‘otkrio trbuh’ i izložio svoju najveću manu, a to je očajnička želja za ostati u igri po svaku cijenu. Naziv „Divljina“ je bolan kontrapunkt ovog potpuno ukroćenog glazbenog poglavlja. Vapaj za onim čega više nema, ali ne u nekom prenesenom umjetničkom značenju, već u konkretnoj situaciji trenutnog kreativnog dosega unutar same grupe koja se utopila u sveprisutnoj prosječnosti.

Konkretno, taj dojam se javlja sa svakom novom pjesmom koju „Wildness“ otkriva, gotovo pravocrtni tobogan srozavanja od uvodne „Life On Earth“. Sama „Life On Earth“ ujedno je i najbolji moment albuma, punokrvna Snow Patrol pjesma, pa ne čudi što je odabrana za prvi singl. Vjerujem da tu nije bilo nikakve dvojbe oko izbora. „Life On Earth“ otvara onu poznatu mističnu višedimenzionalnost Snow Patrola, razvija se u nekoliko smjerova i savršeno priprema teren za ostatak materijala, nakon nje „Don’t Give In“ s isturenom i zanimljivo osmišljenom ritam linijom bubnja solidno nosi emocije na tom valu, no ubrzo potom počinje izbljeđivanje uvjerljivosti i originalnosti sa svakom narednom pjesmom.

Svako novo preslušavanje samo potvrđuje tu poražavajuću misao. Svaki put „Life On Earth“ odlično otvori, „Dont’ Give In“ nastavi, a onda slijedi niz utopljen u prosječnost nepamtljivosti glazbe primjerene trgovačkim centrima, liftovima i formatiranim radijskim programima u kojima ništa ‘ne ometa’ odsutnost slušatelja.

Niti dovoljno sjete, niti dovoljno adrenalina. „Wildness“ je nažalost oproštaj od benda koji je godinama gurao svoju viziju koja je uvijek nekako korepsondirala s vremenom, no to hodanje ukorak s vremenom nikad nije bio imperativ Snow Patrola, već više sretna okolnost, dobrodošla koincidencija. Sada je imperativ upravo postalo to redefiniranje rada unutar sigurnih trendovskih modela i posezanje za surogat rješenjima. Možda bi više imalo smisla da su zaigrali na neku nostalgiju, nego što su pored svog dugogodišnjeg iskustva naivno ušetali u minsko polje trendovštine.

Snježna patrola je potpuno zalutala u ‘divljinu sadašnjosti’.

Ocjena: 5/10

(Polydor, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X