Soley: Na zagrebačkom koncertu bit će čarobno, tiho i puno nade

Islandska pjevačica Soley u srijedu 24. svibnja premijerno nastupa u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Soley (Foto: Birgisdóttir Ingibjörg)
Soley (Foto: Birgisdóttir Ingibjörg)

Soley Stefánsdóttir mlada je islandska kantautorica koja je pozornost na sebe skrenula hvaljenim indie pop albumima „We Sink“ i „Ask The Deep“. Osim što svira niz instrumenata, posjeduje i specifičan vokal zbog kojeg su je već prozvali „islandskim slavujem“. Nedavno je objavila i album „Endless Summer“ koji će u srijedu, 24. svibnja predstaviti u zagrebačkoj Tvornici, a uoči koncerta kratko smo popričali o novom albumu, glazbenim počecima, islandskoj sceni i nekim drugim zanimljivim projektima na kojima trenutno radi.

Za početak, reci mi nešto o novom albumu „Endless Summer“. Pročitao sam negdje da je inspiriran porukom koju si napisala sama sebi nakon što si se probudila usred noći?

Soley: Istina je! Nakon godine dana provedene na turneji kojom sam promovirala prethodni album „Ask The Deep“ osjećala sam se prilično loše pa sam zaključila kako je vrijeme da počnem pisati neke vedrije pjesme. Zaista sam uživala radeći na „Endless Summer“, to mi je svakako najdraži album dosad.

U glazbenom smislu, što bi istaknula kao najveću razliku između „Endless Summer“ i njegovih prethodnika „We Sink“ i „Ask The Deep“?

Soley: Mislim da se razvijam kao autorica i sve više shvaćam što i kako želim napraviti. Ovaj album sadrži kompleksnije skladbe i drugačije sljedove akorda te sam na njemu po prvi puta radila aranžmane za instrumente poput klarineta, trombona, violončela, harmonike i flaute. Stvarno sam uživala pišući aranžmane za novi album i u budućnosti ću sigurno nastaviti skladati takve pjesme, pjesme za mali orkestar.

Album otvara „Úa“ nazvana po tvojoj kćeri. Jesu li tekstovi na ovom albumu najintrospektivniji dosad?

Soley: Da i ne. Na toj pjesmi jednostavno obasipam svoju kćer ljubavlju, a govori o tome kako je često napuštam zbog svojih putovanja. To je bilo jako teško razdoblje i za mene i za nju, no na kraju smo se nekako ipak snašle.

Karijeru si započela svirajući klavir u islandskom indie bendu Seabear, koliko je to iskustvo utjecalo na ovo što radiš danas?

Soley: Jako sam sretna što su me pozvali da sviram u Seabearu. Bila sam puno mlađa od ostatka grupe i njihov veliki fan, tako da je za jednu 20-godišnjakinju bila velika stvar odjednom postati dio indie scene na Islandu. Zahvaljujući tome započela sam samostalnu karijeru i jako mi je drago zbog toga.

Kada si počela pjevati?

Soley: Negdje sa 17 godina, kada sam nabavila opremu za snimanje i prve mikrofone. U to vrijeme sam počela pisati i vlastite pjesme.

Prije nekoliko godina objavila si i klavirski album „Krómantik“. Radi li se o „one-off“ projektu, svojevrsnom izletu ili planiraš još takvih izdanja u skoroj budućnosti?

Soley: San mi je skladati što više instrumentalne glazbe. Studirala sam kompoziciju na Umjetničkoj akademiji. Jedno od mojih sljedećih izdanja bit će album za harmoniku.

Trenutno sudjeluješ u još jednom interesantnom projektu u kojem sa Sin Fengom i Ŏrvarom Smáransonom iz grupe Múm svaki mjesec objavljujete po jednu pjesmu. Tko je pokrenuo čitavu priču i zašto ste odlučili zaobići uobičajene kanale izdavanja glazbe (diskografske kuće, albumi)?

Soley: Na tu ideju je došao Sindri (Már Sigfússon aka Sin Feng, op.a.) i mislim da se radi o jako lijepom i zanimljivom projektu iako je napraviti novu pjesmu svakih mjesec dana ispalo teže nego što smo očekivali. Premda mi se sviđa što u tako kratkom roku moraš napisati, snimiti, izmiksati, odraditi mastering i izdati pjesmu. A što se drugog dijela pitanja tiče, krajem godine svih 12 planiramo objaviti na vinilu.

Soley (Foto: Birgisdóttir Ingibjörg)
Soley (Foto: Birgisdóttir Ingibjörg)

Glazbeni izričaj najvećih islandskih izvođača, poput Bjork ili Sigur Ros, ima sanjivi, gotovo nadrealni karakter koji je primjetan i na tvojim albumima. Prema tvom mišljenju, odakle proizlazi ta specifična atmosfera u radovima islandskih glazbenika?

Soley: Jednostavno, mislim da svi rade ono što žele i pokušavaju ne zvučati kao netko drugi.

Općenito, za tako malu zemlju, Island je dao puno fantastične i diljem svijeta poznate glazbe. Kako objašnjavaš toliku kreativnost?

Soley: Zaista ne znam! Gomila frikova koji pokušavaju biti umjetnici?

U srijedu po prvi puta nastupaš u Zagrebu. Što možemo očekivati, što si nam pripremila?

Soley: Svirat ćemo neke starije pjesme, kao i one s „Endless Summer“. Bit će čarobno, tiho i puno nade!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Tags:

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X