Soulsavers ‘Light The Dead See’ – isposnička magija Davida Gahana

Može li usputni projekt poprimiti oblik ključnog djela u nečijoj karijeri? Frontmen Depeche Modea je dokazao da može…

Soulsavers 'Light The Dead See'

Paklene vrućine koje su vladale proteklih tjedana koliko su bile neugodne za tijelo, toliko su bile neugodne i za dušu. Pa za čim onda posegnuti, nego za glazbenim lijekom naziva Soulsavers? Taj down tempo elektro projekt koji su 2003. pokrenuli Rich Machin i Ian Glover na svom četvtom albumu „Light The Dead See“ ugostio je Davea Gahana iz Depeche Modea.

Soulsaversi su poznati po tome što, koliko vole sami raditi svoju glazbu, toliko vole i kolaboracije u kojima gostima poput Gibbyja Haynesa iz Butthole Surfersa, Mikea Pattona iz Faith No Morea ili pak Richardu Hawleyu pružaju dovoljno artističkog prostora.

Četvrti po redu album „Light The Dead See“ je kruna svih dosadašnjih suradnji, a Dave Gahan se toliko čvrsto uklopio u cijelu priču, da ga je u nekim trenucima uistinu teško doživjeti drugačije nego kao „originalnog“ frontmena Soulsaversa. Napisao je i otpjevao sve pjesme na albumu, dok je grupa iza njega predivno pogodila elegično raspoloženje njegovih stihova.

Depeche Mode ne miruje i kad službeno miruje. Martin Gore je tako s Vinceom Clarkeom kroz projekt VCMG odjedrio u plesni techno minimal, no Gahan je sa Soulsaversima snimio svoj rock album života, koji daleko premašuje i ono što je radio kroz solo karijeru. Time je potvrdio da je uistinu timski igrač – čovjek benda, onaj koji se pored svoje iznimno jake karizme lako uklapa u priču s drugim talentiranim glazbenim vizionarima. Depeche Mode je nedvojbeno njegovo ‘najbolje odijelo’, no „Light The Dead See“ pruža daleko više zadovoljstva od nekih posljednjih studijskih albuma koje je snimio s matičnom grupom. Sa Soulsaversima je široko raširio svoja autorska krila, a Machin i Glover su to prepoznali i vjerno ga pratili na tom putovanju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uJ4YlK7Tz3M[/youtube]

Koncepcijski gledano „Light The Dead See“ složen je u klasičnoj jednostavnoj vinilnoj formi u kojoj postoji A i B priča tj. strana. I jedna i druga započinju kratkim uvodnim intrumentalima („La Ribera“ i „Point Sur Pt. 1“) nakon kojih slijedi po pet pjesama sa snažno naglašenim isposničkim stihovima, u čemu je Gahan dokazani majstor, ogrnutih glazbom koja skoro neprimjetnim pretapanjima kroz stilove tvori pop formu dovoljno snažnu da privuče fanove Depeche Modea, ali i sve one koji uživaju u širokom stilskom presjeku popa, rocka, soula i bluesa.

„Light The Dead See“ je najlakše opisati kao kompilacija balada u kojoj ne postoji slaba karika. Stihovi i refreni se propulzivno nadomještaju, kao valovi moćnog i blago uzburkanog oceana. Tako da kad u prvom dijelu albuma krene niz započet s „In The Morning“, ugoda se ne stišava, već zarobljava slušatelja koji hipnotički guta „Longest Day“, „Presence Of God“, „Just Try“ i „Gone To Far“. Točno nakon „Gone To Far“ (da stvari uistinu ne bi otišle predaleko, ili se pak pretvorile u pretenciozno forsiranje emocija koje se lako može survati u patetičnost), drugi instrumental „Point Sur Pt. 1“ daje tu pauzu za sređivanje (ili bolje, svarivanje) emocija i priprema slušatelja za drugi, jednako tako kvalitetan krug. Isti još jednom ponire u Gahanovu dušu s „Take Me Back Home“, da bi uslijedilo još jači trzaj s „Bitterman“,ujedno i najboljom pjesmom na albumu i možda jednom od najljepših koju je Gahan otpjevao u karijeri. „I Can’t Stay“ kao da se pokušava othrvati prethodno otpjevanoj ‘gorčini’ i u tome uspijeva kao most do „Take“ i „Tonight“ koja zatvara album.

Najznačajnija virtuoznost ovog albuma je pjesnikovo tj. Gahanovo poniranje u vlastitu dušu. Bilo bi nezahvalno upotrijebiti riječ ‘zanatski’, ali da bi se tako nešto izvelo potrebno je imati ‘zanat u malome prstu’. Ovako snažna glazbena ispovijed ne događa se često. Prokleto je lako požaliti za trenutkom kad će se Gahan napustiti Soulsavers i vratiti se u Depeche Mode.

Ocjena: 10/10

(V2 Records, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X