‘Soundbreaking’ – posljednja ostavština Georgea Martina

Na PBS-u se upravo emitira dokumentarni serijal ‘Soundbreaking: Stories of the Cutting Edge of Recording Music’ koju je netom prije smrti osmislio George Martin sa svojim sinom Gilesom.

George Martin (Foto: Wikipedia)
George Martin (Foto: Wikipedia)

U osam se epizoda dokumentarnog serijala “Soundbreaking” istražuje povijest snimanja pop muzike. Osim arhivskog materijala serija sadrži intervjue s preko 150 glazbenika i producenata koji se prisjećaju priča iz studija za vrijeme snimanja nekih od najboljih muzičkih albuma ikada snimljenih.

U seriji se pojavljuju Paul McCartney, Brian Eno, Nile Rodgers, Quincy Jones, Rick Rubin, Annie Lenox, Tony Visconti, RZA, Joni Mitchell, Dave Grohl, Questlove, Bon Iver, Beck, Ad-Rock, Roger Waters, Daniel Lanois, Mark Ronson, Ringo Starr, Elton John, Roger Daltrey, Willie Nelson, B.B. King, Debbie Harry, St. Vincent, Susan Vega, Jack White, Moby i mnogi drugi.

Jedna se epizoda fokusira na The Beatles koje je upravo George Martin u studiju odveo na jednu sasvim novu razinu, te time revolucionirao snimanje i pop muziku uopće. Čak se i sam Martin pojavljuje u seriji govoreći o vlastitim iskustvima sa snimanja.

Ostale se epizode fokusiraju na glas kao instrument, na sampliranje u hip-hopu, na ritam i beat, na povezanost audio i vizualnog u video spotovima, te na iskustvo samog slušanja.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X