Soundgarden ‘Live On 1-5’ – nova doza podsjećanja na zlatne dane

Četvorka iz Seatlea još uvijek nije spremna za izdavanje novog albuma. Nakon kompilacije ‘Telephantasm’ na red je došlo objavljivanje prvog live albuma koji se sastoji od pjesama snimljenih 1996. godine.

Soundgarden 'Live On 1-5'

Treba li grungeu povratak na scenu u obliku nostalgične revizije devedesetih koja bi po logici stvari trebala doći na red u drugom desetljeću novog milenija? Odgovor je: ne. I to iz jednostavnog razloga što grunge nije pao u zaborav već se protkao u rock zvuk kakav slušaju današnji klinci. Pored toga, ako se izuzme Nirvana, veterani tog zvuka nisu nigdje otišli, već su i dalje aktivni.

Pearl Jam kao predvodnici i dalje uživaju kultni status, ne snimaju spotove i pune prostore koje žele. Alice In Chains su reaktivirani s izvrsnim novim pjevačem. Nekadašnji bubnjar Nirvane, David Grohl i njegovi Foo Fightersi izrasli su u svjetsku atrakciju, a iako po zvuku daleko od Cobainovog trija, Foo Fightersi imaju taj pravovjerni stav po kojem je grunge početkom devedesetih ponovno izmislio teški rock.

U cijeloj toj priči Soundgarden je ostao po strani ili se bar tako čini. Za početak Chris Cornell, jedan od najcjenjenijih vokala grungea godinama je nervirao stare fanove projektom Audioslave (koji iako je nastao „industrijskim“ križanjem vokala Soundgardena i glazbene podloge Rage Against The Machinea nije ispao loš, kako inače takvi projekti znaju ispasti, ali je stvorio dvije vrste publike; one koji su oprostili i jednom i drugom bendu i one koji to vjerojatno nikada i neće). Zatim, ako se izuzme njegov prvi solo album „Euphoria Morning“ iz 1999. s ostala dva albuma dodatno je unosio razdor, a posebno s posljednjim „Scream“ iz 2009. na kojem je surađivao s Timbalandom i ušao u elektro pop, što je doslovce razjarilo fanove.

No na to se još moglo gledati kao hrabri iskorak bez obzira na posljedice, dok se  ponovno okupljanje grupe lako može doživjeti kao na „uzmimo velike pare“ čin. Ako se obrati pažnja na sve što se dogodilo do sada rijetko koji bend je za povratak imao tako dobro marketinški isplanirani svaki korak.

Hype je nastao onog trenutka kad je Cornell na svom Twitter profilu prije godinu i pol najavio ponovno okupljanje Soundgardena. Potom je uslijedio nastup na Lollapaloozi gdje je Soundgarden bio headliner zajedno s grupom Green Day i Lady Gagom, a potom su krenule priče o novom albumu… I tu se tek zakuhalo.

U međuvremenu je objavljen „Telephantasm“ – kompilacija manje poznatih pjesama nastalih tijeom 14 godina koja je desegla platinastu tiražu i prije nego se pojavila u dućanima zahvaljujući tome što je bila upakirana kao bonus materijal uz video igru „Guitar Hero: Warriors Of Rock“. Za pripremanje terena ni to nije bilo dovoljno, već je umjesto novog (i očekivanog) studijskog albuma  u prodaju pušten prvi službeni live album grupe „Live 1-5“ na kojem se nalaze pjesme snimljene 1996. tijekom turneje po Zapadnoj obali Amerike.

Dakle, marketniški gledano nije moglo bolje, ako se uzme u obzir da je završetak snimanja novog albuma najavljeno za kraj svibnja, kako je kazao bubnjar Matt Cameron. Ustoličenje na vrh scene odrađeno u potpunosti na staroj slavi bez da je itko čuo novi materijal koji bi po logici stvari to trebao prvi opravdati. Upravo je ta igra na sigurno ono što nimalo ne pripada grunge ozračju, već mindsetu kreiranja pop zvijezda. Dalje >>

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X