‘Specijalne agentice’ – prva ženska policijska buddy komedija

Gotovo je nevjerojatno da u prvih 30 najprofitabilnijih buddy komedija svih vremena, nema niti jedna u kojoj su ženski likovi glavni junaci. Melissa McCarthy i Sandra Bullock tu su kako bi dokazali da se tim putem itekako isplati krenuti.

'Specijalne agentice' (The Heat)

Buddy komedije su već godinama rezervirane za velike muške glumačke zvijezde, od „Smrtonosnog oružja“, preko „Muškaraca u crnom“ i „Gas do Daske“ serijala, do recentnih „21 Jump Street“ i „Murjaka s klupe“. Svi su oni zaradili fine novce, pokupili relativno dobre kritike i ušli u svojevrsnu filmsku legendu. A gdje su u toj priči žene? Eventualno kao neki zanimljivi ili seksipilni sporedni lik, ali ništa više. Stoga je već i bilo vrijeme da se snimi film u kojem će ‘opaki murjaci’ biti opake murjakinje, koje još žešće kikaju es.

FBI agentica Ashburn (Sandra Bullock) je omražena, ali efikasna u svom poslu, što ju sprečava da ima bilo kakav privatni život. Bostonska murjakina Mullins (Melissa McCarthy) je pak tvrdokorna i beskompromisna, a njezini irski korijeni, ćudljiva narav i ljubav prema oružju čine ju opasnošću za sve koji joj se nađu na putu. Ove dvije žene igrom slučaja će postati partnerice, te pokušati srušiti dilersku organizaciju novog igrača na bostonskim ulicama.

„Specijalne agentice“ je buddy film u svakom pogledu, te kao takav slijedi sve smjernice koje je kao jedan od najisplativijih zadao „Smrtonosno oružje“. Dakle, spojeni su partneri tj. partnerice koje su karakterno sasvim drugačije (ozbiljna trezvenjakinja i druga potpuno nestabilna i nepredvidljiva) i koji u početku nikako ne mogu naći zajednički jezik. Tu su i njihovi šefovi koji su na izmaku snaga i živaca, postoji i velika i zla organizacija koju treba srušiti, te naravno, veliki finale, u kojem će se dva suprotna pola napokon spojiti uz emotivni vatromet razumijevanja. I to je to, koncept koji dobro funkcionira već nekoliko desetljeća i koji, kao takav, nije potrebno mijenjati. Ono što radi razliku u ovakvim filmovima jest kemija između dva glavna lika i kvaliteta humora, a na svu sreću, u „Specijalnim agenticama“ je to prilično kvalitetno odrađeno.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c-KKx0lcn2A[/youtube]

Bullock i McCarthy, kao par na ekranu, funkcioniraju dobro i komplementarne su jedna drugoj na onaj idealan, ljudski način, premda se mora priznati da McCarthy vuče jako veliki teret i zapravo je kralježnica cijeloga filma. Ona trenutačno jaše na valu uspjeha i pokušava u što kraćem roku snimiti što više hitova (što joj za sada uspijeva), a njezina prirodnost i čvrsti gard su zvijezda ovoga filma. S druge strane, imamo američku ljubimicu Sandru Bullock, koja začudo, nije toliko iritantna kao inače (nikada mi neće biti jasno čime je zaslužila Oscara, kada ga tolike velike i neusporedivo talentiranije glumice nikada nisu dobile), premda se ponovno vidi da joj je glumački raspon ograničen, a cijela pojava uglavnom bez trunke karaktera. Na njezinu sreću, ovoga puta pored sebe ima iznimno prezentnu i jaku partnericu, koja uspijeva svaki njezin bljutavi trenutak ekspandirati u neku dobru foru.

Dakle, priča je klasika, glumice imaju dobru kemiju, no što je s humorom?  Redatelj Paul Feig, koji je napravio pravu eksploziju sa svojim posljednjim filmom „Djeveruše“ ( i lansirao McCarthy među zvijezde) vrlo dobro zna kako treba raditi modernu komediju, te gotovo svaku foru progura na pravi način i do kraja, za razliku od primjerice, nedavnih „Pripravnika“, u kojima je većina humorističnih momenata bila nespretno prekinuta na pola, te ostala visjeti u zraku. Ovdje se sve to nekako fluidno razvije, te završava s kvalitetnim i zasluženim finalnim smijehom. Ipak, puritancima bi humor mogao biti malo krut i vulgaran, pošto se uglavnom bazira na deračenju, psovkama, podbadanju, vrijeđanju i sličnim gegovima, što kod mnogih filmova postaje naporno nakon nekog vremena. No slušati McCarthy kako govori riječ “fuck” i njezinih 200 drugih derivata jednostavno je… zabavno!

„Specijalne agentice“ možda nisu najbolja buddy komedija svih vremena, no zasigurno su najbolja ženska buddy komedija koju sam imao prilike gledati. Sama radnja i uloga Sandre Bullock će vjerojatno vrlo brzo izblijedjeti iz sjećanja gledatelja, ali najveća snaga i čar ovoga filma leže u vrhunskoj izvedbi Melisse McCarthy i vulgarnom humoru na rubu dobrog ukusa (naravno, za one koji u takvom humoru uživaju). To je nešto što će vam prvo pasti na pamet i 10 godina nakon što odgledate ovaj film, nakon čega ćete mu se poželjeti vratiti još barem jedanput.

Ocjena: 6/10

(Twentieth Century Fox, Chernin Entertainment, Dune Entertainment, 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X