Splitska kantautorica Billie Joan spotom ‘Graveyard dad’ uputila na problem suicida i alkoholizam

Spot i sama pjesma posvećena je kantautoričinom ocu, te se osvrće na alkohol i suicid, teške teme koje mnogima ne leže pa zato radije pjevaju o suncu, cvijeću i sreći no Billie smatra da je bitno govoriti o realnosti, koliko god neugodna bila.

Billie Joan ‘Graveyard Dad’

Spot za pjesmu „Graveyard dad” sniman je u dva dijela; jedan na području stare vojarne u Sinju te drugi u obližnjoj šumi, a snimio ga je i montirao mladi i talentirani sinjanin Dominik Belančić. Isti je odgovoran za spot sinjske grupe M.O.R.T po imenu „Logor”, također snimljen na poprištu vojarne.

Billie Joan objavu spota koristi i kao apel svima koji možda i nisu svjesni da im treba pomoć. Jer statistički podaci pokazuju kakva je realnost. Naime, Hrvatska je pri vrhu u Europskoj uniji po pijenju alkohola, s više od 12 litara po odrasloj osobi (EU prosjek je 10 litara). Pretpostavlja se da u Hrvatskoj preko 300 tisuća osoba boluje od alkoholne ovisnosti. Alkohol može potaknuti suicidalna razmišljanja, a s obzirom na to da slabi kontrolu nad vlastitim ponašanjem, pod njegovim je utjecajem lakše počiniti suicid. U deset godina ubilo se 10.000 hrvatski građana. U prosjeku na dan se ubiju tri osobe, najčešće vješanjem. U Hrvatskoj se stopa samoubojstva kreće oko 25 na 100.000 stanovnika i psihijatri nas po tome ubrajaju u visokorizične zemlje. U oba slučaja najugroženija skupina su muškarci.

Za sve one kojima treba pomoć i podrška na kraju spota naveden je Centar za krizna stanja i prevenciju suicida gdje se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom 01 2376 470 od 0 do 24 sata. Obratite pozornost jer jedino čovjek može spasiti čovjeka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X