Splitska kantautorica Billie Joan spotom ‘Graveyard dad’ uputila na problem suicida i alkoholizam

Spot i sama pjesma posvećena je kantautoričinom ocu, te se osvrće na alkohol i suicid, teške teme koje mnogima ne leže pa zato radije pjevaju o suncu, cvijeću i sreći no Billie smatra da je bitno govoriti o realnosti, koliko god neugodna bila.

  • 9
    Shares
Billie Joan ‘Graveyard Dad’

Spot za pjesmu „Graveyard dad” sniman je u dva dijela; jedan na području stare vojarne u Sinju te drugi u obližnjoj šumi, a snimio ga je i montirao mladi i talentirani sinjanin Dominik Belančić. Isti je odgovoran za spot sinjske grupe M.O.R.T po imenu „Logor”, također snimljen na poprištu vojarne.

Billie Joan objavu spota koristi i kao apel svima koji možda i nisu svjesni da im treba pomoć. Jer statistički podaci pokazuju kakva je realnost. Naime, Hrvatska je pri vrhu u Europskoj uniji po pijenju alkohola, s više od 12 litara po odrasloj osobi (EU prosjek je 10 litara). Pretpostavlja se da u Hrvatskoj preko 300 tisuća osoba boluje od alkoholne ovisnosti. Alkohol može potaknuti suicidalna razmišljanja, a s obzirom na to da slabi kontrolu nad vlastitim ponašanjem, pod njegovim je utjecajem lakše počiniti suicid. U deset godina ubilo se 10.000 hrvatski građana. U prosjeku na dan se ubiju tri osobe, najčešće vješanjem. U Hrvatskoj se stopa samoubojstva kreće oko 25 na 100.000 stanovnika i psihijatri nas po tome ubrajaju u visokorizične zemlje. U oba slučaja najugroženija skupina su muškarci.

Za sve one kojima treba pomoć i podrška na kraju spota naveden je Centar za krizna stanja i prevenciju suicida gdje se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom 01 2376 470 od 0 do 24 sata. Obratite pozornost jer jedino čovjek može spasiti čovjeka.

  • 9
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X