Spotify osigurava zastrašujući patent za nadgledanje govora korisnika

Spotify želi znati vaše ’emocionalno stanje, spol, dob ili naglasak’.

Ilustracija: Union of Musicians and Allied Workers

Ako slušate Spotify, uskoro će Spotify slušati i vas. Putem Music Business Worldwidea, streaming platforma osigurala je patent za praćenje pozadinske buke i govora svojih korisnika.

Spotify je prvi put prijavio patent za svoj proizvod “Identifikacija atributa ukusa iz audio signala” u veljači 2018., a konačno je dobio odobrenje 12. siječnja 2021. Ciljevi su procijeniti emocionalno stanje slušatelja, spol, dob ili akcent “, kako bi se preporučila nova glazba.

Prema patentnoj prijavi, tvrtka želi preskočiti proces koji bi zahtijeva od potrošača da “zamorno unose odgovore na više upita kako bi sustav prepoznao ukus korisnika”. U cjelovitom spisu Spotify tvrdi: „Potreban je potpuno drugačiji pristup prikupljanju osobnih ukusa korisnika, posebno onaj koji je ukorijenjen u tehnologiji, tako da gore opisane ljudske aktivnosti (npr. zahtijevanje od korisnika da unese podatke ) se barem djelomično eliminira i izvodi učinkovitije.”

Spotify želi pratiti vaš “intonaciju, stres, ritam i slične jedinice govora” kako bi znao osjećate li se “sretni, bijesni, tužni ili neutralni”. Tehnologija će također nadzirati metapodatke o okolišu, koristeći “zvukove iz vozila na ulici, druge ljude koji govore, cvrkut ptica, ispis pisača itd” kako bi se dalje prilagodile njihove preporuke. Jer tko se želi baviti vašim emocionalnim stanjem kada to može učiniti bezdušna korporacija? I na koncu može li se vjerovati istoj korporaciji da neće trgovati tim vašim podacima?

Osim toga, čini se da je Spotify čudno opsjednut vašim genitalijama. Riječ “spol” pojavljuje se uvijek iznova, a dio patenta uključuje “sustav prepoznavanja spola (koji) se može koristiti za izvlačenje informacija vezanih uz spol iz govornog signala.” Napokon, zar bi bilo užasno slušati dobru glazbu ako streaming platforma misli da je namijenjena nekome s drugačijim rodnim identitetom?

Priupitan od strane Pitchforka predstavnik Spotifya rekao je da tvrtka može početi, ali i ne mora, kao Big Brother. Napisali su: „Spotify je podnio patentne prijave za stotine izuma, a mi redovito podnosimo nove prijave. Neki od tih patenata postaju dijelom budućih proizvoda, dok drugi ne. Naša je ambicija stvoriti najbolje audio iskustvo vani”, a za tu izjavu je Wren Graves iz Consequence of Sound napisao da je riječ o PR ekvivalentu emojiju za slijeganje ramenima.

Ako razmišljate o tome kako bi Spotify još mogao koristiti podatke koje će prikupljati od vas, sjetite se da je to ista tvrtka čiji je izvršni direktor optužio umjetnike da nisu zaradili dovoljno novca, rekavši “ne možete snimati glazbu jednom u tri do četiri godine i mislite da će to biti dosta.”

No i pored minornih isplata platforma ih želi učini još nižima nudeći tako pojačanje tj. boost algoritama umjetnika u zamjenu za smanjene tantijema. Kao odgovor na ove i druge politike, Sindikat američkih glazbenika (Musician Workers Union) pokrenuo je kampanju “Pravda na Spotifyu” zahtijevajući jedan cent po streamu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X