Stjepan Juras ‘U malom vrtu raste divlji plod’ – o svemu puno

Neki bendovi imaju publiku. Neki sastavi imaju fanove. Neke grupe imaju apostole. Divlje jagode spadaju u potonju skupinu i ne čudi što je jedan od neskrivenih sljedbenika odlučio napisati knjigu koja je dobila epitet autorizirane biografije benda.

Stjepan Juras ‘U malom vrtu raste divlji plod – bografija Divljih jagoda’

Autor knjige Stjepan Juras je marljivo skupljao građu, izjave i svjedoke vremena za knjigu, svoja su mišljenja u knjizi dali gotovo svi značajniji protagonisti nekadašnje jugoslavenske rock scene. Iako ni po čemu nije protagonist nekadašnje jugoslavenske rock scene, u knjizi se našlo ime i prezime autora ovog teksta kome Juras pripisuje izjavu koju nisam ni rekao, ni napisao jer u doba kada datira dotična izjava, nisam pisao o muzici. To nije Jurasova krivnja ni odgovornost, već je posljedica nesporazuma i tehničkih problema na portalu za koji sam pisao u periodu od lipnja 2008. do svibnja 2019.

“U malom vrtu raste divlji plod” je knjiga koja se razlikuje od ostalih rock-biografija. Ona je vjerojatno najdetaljnija biografija koju sam ikad držao u rukama, a držao sam svašta, što u startu Jurasa kandidira za peticu iz zalaganja. Opsežnost je dvosjekli mač, što će uočiti svatko tko čita Jurasovu knjigu. Probijanje kroz šumu izjava, intervjua i podataka traži visok stupanj discipline i pažnje. Prohodnosti knjige ne pridonosi sitan font teksta. Teško je zamisliti da Juras nije uspio ili mogao skratiti knjigu, jer baš sva razmimoilaženja i čašćenja od strane bivših članova nisu baš toliko bitna da im se posvećuje tolika pažnja.

Divlje Jagode – druga polovica 1980ih (Foto: promo)

Stil pisanja knjige je na nivou pučkog pripovijedanja, s mnogo digresija, autor ne bježi od upotrebe kolokvijalizama, tako da će se nestrpljivijima javiti ideja da ovu knjigu treba snimiti u audio format, otići u birtiju, naručiti nešto za popiti, staviti slušalice i upijati dogodovštine ambicioznog bišćanskog gitarista Seada Lipovače i njegovog sastava. Ono što je jasno nakon prve pročitane stranice knjige je da Stjepan Juras voli Divlje jagode i knjigu piše za ljude koji također vole taj sastav na sličan način kao i Juras. Upravo je ljubav prema Jagodama lakmus papir – volite li Jagode, vjerojatno će vam i knjiga biti dobra i obrnuto. Malo je vjerojatno da će “U malom vrtu raste divlji plod” nekog preobratiti, oni koje Jagode ne zanimaju neće imati strpljenja za sve detalje i digresije.

Knjiga “U malom vrtu raste divlji plod” polazi kronološki, od albuma do albuma, stavljajući u kontekst događanja oko sastava. Pikanterija ima dosta, jedna od dražih je kako su članovi Jagoda dobili hrvatsko državljanstvo, a jedna od manje dražih je objašnjavanje navođenjem kompletne prepiske zašto bivši član nije htio sudjelovati u projektu stvaranja biografije Divljih jagoda. Glavna uloga u knjizi pripada Seadu Lipovači Zeletu, i čini se da je Zele svoj “posao” odradio dobro – pristao je biti pod povećalom i analizom, što nije najugodnija stvar na svijetu.

Izdavanje ovakve knjige doduše zatvara poglavlje biografskog pisanja o Divljim jagodama, ali otvara mogućnost pisanja knjige sažetijeg sadržaja predloženog naslova: “Divlje jagode za početnike”.

(Divlje jagode legacy project, 352 str. 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X