St!llness: Mlađa generacija repera nije opterećena ni ratom, ni 90-ima, a Franjo Tuđman im je samo neki lik

Grupa St!llness ponovo je upalila svoje motore i kreće na AKI tour s grupama Joke, Antenat i Red Five Point Star u znak sjećanja na preminulog fotografa Aleksandra Mujčinovića. U petak 16. ožujka nastupaju u zagrebačkom Vintage Industrialu, a o tome što se događa u redovima Stillnessa i kako gledaju na ono što se trenutno događa na sceni, razgovarali smo s gitaristom Antom Ljubičićem.

  •  
  •  
St!llness (Foto: promo)

Uzeli ste podužu pauzu, gotovo se moglo pomisliti da ste se raspali. Ante ti si za to vrijeme bio aktivan s ESC Life, a što je bilo s ostatkom, posebno Jurijem koji je bio aktivan i u odlično, ali ugaslom, projektu Golem?

Ante Ljubičić: Bili smo neaktivni par godina, imali smo puno pitanja oko razloga. Uglavnom, bilo je problema u spajanju funkcioniranja benda na relaciji Zagreb-Split i u činjenici da smo svi još bili u nekim drugim stvarima, pretežno životu i poslu. Sirotinjo i Bogu si teška, reklo bi se.

Je li bilo trenutaka tijekom tih godina kad ste mislili St!llness potpuno sahraniti?

Ante Ljubičić: Ne znam, možda ponekad, ali to je normalno. Više je bilo da ćemo nešto napraviti kad nas bude volja

Što Vas je konkretno ‘vratilo iz mrtvih’?
Ante Ljubičić: Počeli smo se dopisivati i zvati se na mobitele, uspjeli smo nešto vremena uloviti, zvijezde su se poklopile, Dadi i meni su djeca proslavila prve rođendane, pa smo odlučili raditi probe s novim basistom Karlom, te pripremiti neke nove pjesme i neke starije koje nismo snimili.

Nastupate u sklopu AKI toura, možete li malo pojasniti o čemu je riječ za one koji ne znaju?

Ante Ljubičić: Aleksandar Mujčinović, poznatiji kao Aki je bio naš jako dobar prijatelj koji nam je organizirao prve koncerte u BiH, putovao s nama, ponekad bio šofer, a ponekad samo osoba koja je s nama tulumarila do jutra. Bio je samoprozvani Photoguru, ali prvenstveno čovik i po. Aki je ubijen u Banja luci i to nas je sve jako pogodilo. Kako je u dvijetisućitima Aki sudjelovao u prvom Balkan touru koji je iz Francuske dovodio bendove na naše područje, te obratno, zaslužan je i za naše prijateljstvo s grupom Joke. Ovo je prilika da ga se prisjetimo, a na ploči izlazi i kompilacija posvećena našem dragom prijatelju.

Kakvi su diskografski planovi, naime prošlo je šest godina od vašeg eponimnog trećeg albuma?

Ante Ljubičić: Ne žurimo se nigdje, nekoliko pjesama je gotovo, svirali smo ih i prije, svirat ćemo ih i u petak, a kad se to sve uvježba onda ćemo ići u studio.

Čini se da je taj treći album u koji ste uložili puno energije i koji je zaokruživao vaš dotadašnji rad paradoksalno prošao s najmanje odjeka. Je li i to bio jedan od razloga prekida rada?

Ante Ljubičić: Je, ali nikako presudan.

Kako uopće zamišljate daljnje korake. Bili ste pod okriljem Menarta, a ti si u međuvremenu otkrio ‘čari’ nezavisnog izdavaštva s ESC Life?

Ante Ljubičić: Ne zamišljam ih, imamo previše godina i iskustva da bi imali očekivanja.

Razmišljate li ‘sukcesivno’ ili ‘albumski’?

Ante Ljubičić: Albumski, iako bi se trebali prebaciti na sukcesivno.

Kako kao veterani prvog splitskog hip-hop vala iz devedesetih gledate na sadašnji razvoj splitske trap scene?

Ante Ljubičić: Meni je to sve zakon, ali ja nisam veteran prvog splitskog hip-hop vala. Dječaci su super, Krešo je super, Vuk Oreb je najzgodniji, Žuvi je zakon, Kid Rađa je zakon, Kiša metaka je super, a o Papiju pari “ne sme da se priča” jer je opasan lik i ima kalaša.

Pitam iz razloga što ste i vi TBF tada pripadali urbanom-rock plemenu, nije vam padalo na pamet koketirati s estradom, što danas dakako nije slučaj s podmlatkom… čini mi se da je njima i Đelo Hadžiselimović i Tonči Huljić na istoj ravnini?

Ante Ljubičić: Neki dan smo gledali Vojkov spot na probi i proglasili ga ultimativnom pobjedom. Prvo – Vojko V. Je jedan od najvećih repera ikada na ovom području. Drugo -zašto bi se svi shvaćali preozbiljno? Pjesma je odlična, spot je nadprosječan, a solo na huljofonu je izvanredan. Huljić je namlatio toliko para u životu i odradio sve što ga zanima tako da mi je ovo bolikurčenje zapravo super. Mislim da je danas problem na urbanoj rock ( koga briga i za jedno i drugo?) sceni da bi svi htjeli biti duboki i umjetnici i svi misle da su bogom dani. Brate sviraj i ne gledaj drugome u pjat. Više nisam siguran koliko je riječ o podmlatku. Ovo su sve ostvareni umjetnici koji su Juriju i meni generacijski bliži nego TBF. Sve je to krenulo u isto vrijeme, a i uvelike zahvaljujući putu koji su utabali Saša, Mladen i Luka. A ova još mlađa ekipa, nisu opterećeni ni ratom ni devedesetima, a Franjo Tuđman im je samo neki lik.

Društveno-politički smo u još većoj banani nego prije, koliko to utječe na vaš novi materijal?

Ante Ljubičić: Nikako, odustali smo i na prošlom albumu. Što ćemo mi nekom propovijedati, naša generacija je debelo u tridesetima, ima obitelj, pse, otplaćuje kredite i ne može više toliko piti jer im ne radi jetra kao nekad. Oni sami znaju koji su im problemi i bore se s njima, pametniji su odavno u inozemstvu, mi malo letargičniji i tvrdoglaviji možemo se samo okrenuti svom mikrokozmosu i odazvati se na neki prosvjed u kojem ćemo poručiti da smo protiv nečega ili za nešto, a onda opet sve u krug. Crvena krpa su mi jedino ovi koji plaču zbog visokih poreza i sudbine poduzetnika, te koriste nekontrolirano pojam uhljeb.

Što planirate nakon AKI Toura?

Ante Ljubičić: Sviramo samo taj jedan koncert u Vintageu, imamo nekih planova, ali će dinamika ispunjavanja naših ciljeva ovisti o mnoštvu faktora. Lijep način da kažem kako još nemamo pojma.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X