St!llness u Tvornici – energetska bomba dub psihodelije

Na predstavljanju trećeg albuma St!llnessa nedostajalo je publike za napuniti veliku dvoranu TVornice, ali frenetičnog ritma je bilo u izobilju.

St!llness u Tvornici kulture (Foto: Nino Šolić)

Što se tiče St!llnessa, jedna zanimljiva priča kruži po određenim glazbenim krugovima, a ta je da je riječ o grupi koja (naravno neslužbeno) održava najviše proba od svih ostalih. To je naravno u suštinskoj suprotnosti od onog površnog javnog imidža koji ih prati kao aktiviste koji se zalažu za legalizaciju indijske konoplje, pa ih se možda po tom stereotipu lako može doživjeti kao napušene i usporene frikove koji nisu u stanju pokrenuti se.

Njihov koncert s Terranea prošlog ljeta mi je i dalje u sjećanju kao jedan od odličnih nastupa na kojem je dub-ska-rock-reggae St!llnessa tutnjao i proizvodio dobre vibracije, a imali su zahtjevnu ulogu na velikom stageu kao posljednji te večeri još jednom upumpati adrenalin u publiku. Sinoć je na koncertu u Tvornici, koji je bio i službeno predstavljanje novog, trećeg po redu albuma jednostavno naslovljenog „St!llness“, ta frapantno ugođena mašinerija ritma i plesne psihodelije zatutnjala još jednom.

St!llness u Tvornici kulture (Foto: Nino Šolić)

Veliki pogon nije bio pun, a sad, možda ima smisla tražiti razloge u tome da je jedan šoping centar iste večeri organizirao besplatni koncert jakih domaćih imena, možda je problem u nesretnom petku trinaestom, ili neke razloge treba potražiti u tome da je St!llness u svojem izričaju i stavu probio neke gabarite shvaćanja domaće glazbe i otišao korak u budućnost. Naime grupa predvođena frontmenom Ivanom Jurićem – Yurijem kojoj je jedan od lajtmotiva fraza „Sad i ovdje“ gledano u nekim svjetskim gabaritima uistinu je ugođeno po tim kriterijima, no ono što kasni je prilagodba većeg broja domaće publike, a možda je problem i u mentalnom sklopu. Jer ako bi ugrubo St!llness svrstali u društvo TBF-a, Dubioze kolektiva i najnovijeg imena s čvrstom bazom fanova tj. Dječaka, St!llness nije samo grupa koja dobro fokusira postojeće rak rane društva, već i poziva na akciju – na izlazak iz mrtvila. U tom smislu su daleko progresivniji od onog obrasca što u ovom trenutku treba biti poruka urbanog zvuka.

St!llness u Tvornici kulture (Foto: Nino Šolić)

Kako god da jest, St!llness je petak dokazao kako uistinu i jest jedan od najkvalitetnijih domaćih koncertnih izvođača uz koje je nemoguće, a ne osjetiti njihov „Guzotres“ i bar jednom tijekom skoro dvosatnog nastupa ne „Dići svoj glas“. Koncert je po „Sad i ovdje“ filozofiji u najvećem dijelu bio predstavljanje novih pjesama koje su i na prvo slušanje uživo još jedno podizanje letvice kvalitete u odnosu na prethodni album „Globalno zatupljenje – paket za preživljavanje“. Dub reggae je St!llness izvrsno proširio ulaskom u psihodeliju, a jedna od ponajboljih novih pjesama koja to potvrđuje je i osmominutna „Energija“. Yuri je također ona vrsta frontmena koja prva pada u trans na pozornici i njegova komunikacja s publikom je frenetična jer takvim nastupom ne dozvoljava pad tenzije. Što će reći; ako te večeri niste za ples, St!llness može biti prejaki udar na čula.

Grupa je na pozornici ugostila i bivšeg/zamjenskog basista, a također joj se i pridružio Miroslav Chakka Catalinac, Yurijev kolega iz projekta Golem. Oko četiristo duša je sinoć svjedočilo energetskoj eksploziji St!llnessa – benda koji je još uvijek na glasu kao jedan od onih koji mnogi tek trebaju otkriti i to oni koji još uvijek nisu spremni za „Ovdje i sad“.

Saznajte više: St!llness: Pjevat ćemo o marihuani dokle god se ne legalizira

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X