Što se događa iza shopping malla Grada dizajna u susjedstvu

Graz kao destinacija jeftinije kupnje stanovnika ex Yu nije posve nestala i prestala, samo je pitanje u koji centar danas klinci idu s roditeljima: gradski ili shopping centar?

Revija na Assembly Festivalu u Grazu (Foto: Assembly-festival.at)

Kako je doista u Grazu, u njegovom centru koji je daleko od popularnog shopping mall koncepta zgodno je istražiti “na svoje oči” tokom svibnja koji je ondje četvrtu godinu zaredom proglašen mjesecom dizajna. Kao dio bogatog programa u rasponu od koncerata svih žanrova urbane glazbe do predavanja o arhitekturi svake godine održava se i festival dizajna Assembly.

Kako mu sam naziv govori, Assembly je festival dizajna sastavljen od svih mogućih grana dizajna: produkt dizajn, moda: odjeća, nakit, cipele i torbe, dizajn za djecu i dizajn koji artikulira ekološke i socijalno angažirane projekte. Za njegov međunarodni karakter pobrinuli su se dizajneri iz svih okolnih pa i onih malo daljih zemalja poput Bugarske i Makedonije, a prisustvovala je i jedna pripadnica dalekog Japana.

Festival se ove godine održao od 12. Do 15. svibnja. Započeo je u četvrtak navečer predugom modnom revijom u hali za popravke vlakova pa je publika osim u novim kolekcijama lokalnih i regionalnih dizajnera mogla razgledati najnoviji model vlaka za kraće međugradske linije. Organizacija Assembly festivala iz godine u godinu pati od nesavršenosti i nekomercijalnosti. Dobra ideja da se modna revija održava uz live izvedbu glazbe lokalnog indie benda melankoličnog zvuka uprskana je angažiranjem glumca-voditelja koji je ionako predugačku listu dizajnera koji su prezentirali svoje radove (njih 12) do iznemoglosti produžio svojim najavama, pošalicama te komentarima za koje je publika kasnije tvrdila da ih nisu nimalo impresionirale niti informirale.

Assembly (Foto: Assembly-festival.at)

Opuštena i minimalno konkurentski nabrijana atmosfera festivala ipak se može opisati kao dobra pozornica za otkrivanje stavova mladih autora koji na tom trodnevnom događaju često po prvi puta iskušavaju svoje ideje na probranoj publici. Probranoj na način da svi koji su posjetili festivalski sajam bili vođeni entuzijazmom, informiranošću i interesom za događanja u gradu te definitivno afinitetom prema modi malih dizajnera i dizajnu općenito.

Odsustvo predstavnika dizajnerskih veselila Italije i Švedske nije toliko nedostatak koliko pokazatelj relativne, odnosno regionalne važnosti ovog festivala.

Karin Wintscher-Zinganel idejna je začetnica i voditeljica Assemblija i njena alternativna, pomalo i hipijevska duša daje festivalu posebno vedar i opušteni karakter. Iz kratkog razgovora s Karin otkriva se kako nimalo ne skriva svoj ponos festivalom koji je davno osmislila te ga uspješno pokrenula 2005. godine. Dalje >>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X