Stota obljetnica rođenja Ive Robića bit će obilježena brojnim događanjima kroz godinu

U petak će se predstavnici HGU-a, HDS-ZAMP-a, HRT-a i Croatije Records polaganjem cvijeća na Mirogoju prisjetiti glazbenog velikana i njegovog velikog glazbenog opusa.

Ivo Robić (foto: HGU)

Za dva dana, 28. siječnja 2023., navršava se 100 godina od rođenja Ive Robića, hrvatskog pjevača i skladatelja – najvećeg imena hrvatske glazbe i pop kulture druge polovice 20. stoljeća.

U znak sjećanja, Hrvatska glazbena unija – HGU-Seniori, Hrvatsko društvo skladatelja, Croatia Records i HRT tijekom cijele godine pripremaju brojna događanja kojima će obilježiti ovu veliku obljetnicu. U petak, 27.siječnja 2023. u 13 sati, (uoči Robićeva rođendana), predstavnici HGU-a, HDS-ZAMP-a, HRT-a i Croatije Records polaganjem cvijeća na Mirogoju u Zagrebu, posljednjem počivalištu Ive Robića, prisjetit će se glazbenog velikana i njegovog velikog glazbenog opusa.

Ivo Robić rođen je 28. siječnja 1923. u Garešnici – preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. Jedan je od najvećih i najpoznatijih izvođača u povijesti naše glazbe, najuspješniji i najustrajniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i svjetski postao poznat kao “Mister Morgen” (ploču sa pjesmom “Morgen” prodao je u više od milijun primjeraka), što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao. Prvi čovjek naše zabavne glazbe, mnogi se slažu i njezin utemeljitelj, svoju je pjevačku karijeru počeo davne 1943. osvajajući naraštaje ljubitelja zabavne glazbe u nas i u svijetu svojim zvonkim i toplim baritonom. Lansirao je brojne šlagere poput “Tiho plove moje čežnje”, “Samo jednom se ljubi”, “Ta tvoja ruka mala”. U sjećanju su njegove nezaboravne interpretacije pjesama “Stranci u noći”, “Sedamnaestogodišnjoj”, “Jesenska ruža”, “Golubovi”, “Tebi grade moj”… Nastupao je na festivalima u Zagrebu, Opatiji, Splitu, Krapini i dr. sa kojih pamtimo “Autobus Calypso”, “Mala djevojčica”, “More, moje Jadransko more”, “Podoknica Zagrebu”, “Vužgi”, “Kukuruzi se njišu” i mnoge druge. Sa statusom uvaženog europskog zabavljača, Ivo Robić stvara diskografski opus bez premca na tadašnjoj glazbenoj sceni.

Za tadašnji Jugoton snima prvu pjevanu LP ploču u bivšoj državi pod nazivom “Pjeva Vam Ivo Robić”. “Mister Morgen” svojom je pojavom obilježio razvoj zabavne glazbe u Hrvatskoj. U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma i singl-ploča… Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton (sadašnji Croatia Records). Zabilježena je jedna “crtica” iz vremena kad je Robić snimao za Polydor. Tada je postojao žiri koji je odlučivao hoće li neka pjesma uspjeti na njemačkom tržištu. I zaključili su da će to biti pjesma “Ay, ay, Paloma” koju je Robić izvodio na terasi Kvarnera u Opatiji. Kad su je snimili, na B-stranu te male singlice nisu imali što staviti, pa su iskoristili jednu staru njemačku pjesmu koja se zvala “Morgen”. I najedanput, u eteru je “Morgen” nevjerojatno uspio, Robić je postao “Mr. Morgen”, a pjesma se svirala od Tokija do Moskve. Nitko to nije očekivao.

Pjesme koje je Robić izvodio prodavale su se u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. 50-tih godina započinju njegovi slavni ljetni nastupi u Crikvenici, zatim u Opatiji (terasa Hotela Kvarner), te dugogodišnja glazbena suradnja sa domaćim glazbenicima i festivalima. Bio je i ostao uzor mnogim mladim glazbenicima, koji i danas snimaju kompozicije koje je Robić interpretirao ili skladao.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X